Pregled bibliografske jedinice broj: 520763
PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM
PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 520763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM
(EVALUATION OF DIETARY INTAKE OF FOLATE WITH A VALIDADED FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE IN PEOPLE WITH CELIAC DISEASE)
Autori
Fontana, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
44
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
celijakija; folat; upitnik o učestalosti unosa hrane i pića (FFQ)
(celiac disease; folate; Food frequency questionnaire (FFQ))
Sažetak
Neadekvatan unos folata se povezuje s povećanim rizicima za zdravlje. Osobe oboljele od celijakije imaju povećani rizik za nedovoljan unos folata. Cilj istraživanja bio je utvrditi prosječan unos folata u osoba oboljelih od celijakije validiranim upitnikom o učestalosti unosa hrane i pića.U istraživanju je sudjelovalo 40 ispitanika od kojih su 35 bile žene, a 5 muškarci. Koristili su se antropometrijski parametri i FFQ. Prema dobivenim rezultatima osobe oboljele od celijakije prosječno dnevno unose 178, 14 µg DFE folata iz hrane što nije u skladu s nacionalnim preporukama (200µg folne kiseline dnevno) ni s najnovijim američkim prehrambenim referentnim vrijednostima (400µg folne kiseline dnevno). Iako se ovoj populaciji preporučuje upotreba dodataka prehrani samo 6 ispitanika koristi dodatke prehrani koji sadrže folat. Dnevnom unosu folata hranom najviše doprinosi povrće (39, 2%). Osobe oboljele od celijakije bi trebale povećati unos hrane bogate folatom i/ili koristiti dodatke prehrani koji sadrže folat.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)