Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520226

Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne


Mataković, Martina
Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 520226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne
(The effect of the feeding frequency on in vivo digestibility of alfalfa haylage)

Autori
Mataković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2011

Stranica
20

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; frequency of feeding; dry matter; in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne na in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta kao latinski kvadrat 4x4 s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 4 kastrirana ovna. Kastratima je dnevno ponuđeno 120g ST sjenaže lucerne kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0.75) u 1, 2, 4 ili 8 obroka. Sjenaža lucerne korištena u istraživanju, silirana u fazi početka cvatnje oko 20% biljaka lucerne, je sadržavala 759g ST kg-1 svježeg uzorka, 128 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, 512 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Primijenjena frekvencija hranidbe od 4x d-1 je povećala probavljivost ST sjenaže lucerne u odnosu na primijenjenu frekvenciju hranidbe od 8x d-1. Probavljivost sjenaže lucerne je imala tendenciju porasta s porastom frekvencije hranidbe (1x, 2x, 4x d-1), ali razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Zaključeno je da je za maksimalnu in vivo probavljivost ST sjenaže lucerne korištene u istraživanju najekonomičnija frekvencija hranidbe od 1x d-1 .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mataković, Martina
Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mataković, M. (2011) 'Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matakovi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {20}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, frekvencija hranidbe, suha tvar, in vivo probavljivost}, title = {Utjecaj obro\v{c}ne hranidbe na in vivo probavljivost sjena\v{z}e lucerne}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, frekvencija hranidbe, suha tvar, in vivo probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matakovi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {20}, keywords = {alfalfa haylage, frequency of feeding, dry matter, in vivo digestibility}, title = {The effect of the feeding frequency on in vivo digestibility of alfalfa haylage}, keyword = {alfalfa haylage, frequency of feeding, dry matter, in vivo digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font