Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520036

Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima


Ježek, Damir; Karlović, Sven; Brnčić, Mladen; Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima // Proceedings - 13th Ružička Days / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 48-55 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 520036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima
(Food processing using high hydrostaic pressure)

Autori
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings - 13th Ružička Days / Drago Šubarić - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011, 48-55

ISBN
978-953-6894-43-7

Skup
Međunarodni znanstveno - stručni skup XIII Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2011. - 17.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; inaktivacija mikroorganizama; tekstura
(high hydrostatic pressure; inactivation of microorganisms; texture)

Sažetak
Potreba za konstantnim razvojem i ispitivanjem novih tehnologija obrade hrane koje osiguravaju sigurnost proizvoda i produžuju trajnost, dovela je do ispitivanja mogućnosti primjene visokih tlakova. Tehnologija se pokazala kao vrlo efikasnom kod inaktiviranja bakterija, kvasaca, virusa, i plijesni te se ispituju mogućnosti zamjene ili nadopune klasičnih metodama pasterizacije i sterilizacije. Povišenje tlaka dovodi i do inaktivacije enzima koji kataliziraju kvarenje namirnica, što izravno produžuje trajnost obrađene namirnice. Za razliku od toplinske obrade, primjena visokih tlakova minimalno utječe na kemijska i organoleptička svojstva namirnice, pri čemu se zadržava njezina svježina i tekstura. Iako na tržištu već postoje proizvodi obrađeni visokim tlakom, najveći problem intenzivnije primjene takve metode obrade u prehrambenoj industriji je još uvijek nedovoljan broj znanstvenih istraživanja, čemu doprinosi i visoka cijena laboratorijskih i industrijskih uređaja. Kod proizvođača koji koriste tu tehnologiju vrlo brzo su se pokazale prednosti takve netoplinske obrade namirnica, poput uštede u energiji, radnoj snazi, vremenu i minimalnom utjecaju na okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ježek, Damir; Karlović, Sven; Brnčić, Mladen; Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima // Proceedings - 13th Ružička Days / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 48-55 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ježek, D., Karlović, S., Brnčić, M., Bosiljkov, T. & Tripalo, B. (2011) Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima. U: Drago Šubarić (ur.)Proceedings - 13th Ružička Days.
@article{article, author = {Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Sven and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko}, year = {2011}, pages = {48-55}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, inaktivacija mikroorganizama, tekstura}, isbn = {978-953-6894-43-7}, title = {Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, inaktivacija mikroorganizama, tekstura}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Sven and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko}, year = {2011}, pages = {48-55}, keywords = {high hydrostatic pressure, inactivation of microorganisms, texture}, isbn = {978-953-6894-43-7}, title = {Food processing using high hydrostaic pressure}, keyword = {high hydrostatic pressure, inactivation of microorganisms, texture}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font