Pregled bibliografske jedinice broj: 520036
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima // Proceedings - 13th Ružička Days / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 48-55 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 520036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima
(Food processing using high hydrostaic pressure)
Autori
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings - 13th Ružička Days
/ Drago Šubarić - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011, 48-55
ISBN
978-953-6894-43-7
Skup
Međunarodni znanstveno - stručni skup XIII Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2011. - 17.09.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; inaktivacija mikroorganizama; tekstura
(high hydrostatic pressure; inactivation of microorganisms; texture)
Sažetak
Potreba za konstantnim razvojem i ispitivanjem novih tehnologija obrade hrane koje osiguravaju sigurnost proizvoda i produžuju trajnost, dovela je do ispitivanja mogućnosti primjene visokih tlakova. Tehnologija se pokazala kao vrlo efikasnom kod inaktiviranja bakterija, kvasaca, virusa, i plijesni te se ispituju mogućnosti zamjene ili nadopune klasičnih metodama pasterizacije i sterilizacije. Povišenje tlaka dovodi i do inaktivacije enzima koji kataliziraju kvarenje namirnica, što izravno produžuje trajnost obrađene namirnice. Za razliku od toplinske obrade, primjena visokih tlakova minimalno utječe na kemijska i organoleptička svojstva namirnice, pri čemu se zadržava njezina svježina i tekstura. Iako na tržištu već postoje proizvodi obrađeni visokim tlakom, najveći problem intenzivnije primjene takve metode obrade u prehrambenoj industriji je još uvijek nedovoljan broj znanstvenih istraživanja, čemu doprinosi i visoka cijena laboratorijskih i industrijskih uređaja. Kod proizvođača koji koriste tu tehnologiju vrlo brzo su se pokazale prednosti takve netoplinske obrade namirnica, poput uštede u energiji, radnoj snazi, vremenu i minimalnom utjecaju na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)