Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 519083

Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka


Zdolec, Nevijo
Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka // Mljekarski list, 48 (2011), 7; 18-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 519083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka
(The influence of diet on milk safety)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 48 (2011), 7; 18-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mlijeko; hranidba; dioksin
(milk; diet; dioxin)

Sažetak
Zdravstvena ispravnost hrane životinjskog podrijetla, uključujući mlijeko, značajno ovisi o hranidbi životinja, odnosno potencijalnom ulasku štetnih tvari u prehrambeni lanac. Zato se programi proizvodnje zdravstveno ispravnog mlijeka na razini farme usmjeravaju na sigurnost hrane namijenjene hranidbi muzara, a ne samo na higijenu povezanu s mužnjom i postupcima s mlijekom nakon mužnje. U tom smislu treba sprečavati onečišćenja hrane za životinje mikroorganizmima i njihovim produktima (bakterije, virusi, gljivice, prioni, toksini i dr.) te kemijskim tvarima (veterinarski lijekovi, dezinficijensi, pesticidi, dioksini, teški metali i sl.). To su samo neke od potencijalnih opasnosti koje mogu ugroziti zdravstvenu ispravnost mlijeka preko hrane za muzare, a za svaku od njih vrijede drugačija pravila da bismo ih «držali pod kontrolom». Većina takvih onečišćenja može se spriječiti jednostavnim pridržavanjem osnovnih principa dobre prakse na farmi. Najjednostavnije rečeno, pravila higijene proizvodnje, pripreme ili skladištenja hrane za životinje ne razlikuju se u temeljnim načelima od pravila proizvodnje, pripreme ili skladištenja hrane za ljude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka // Mljekarski list, 48 (2011), 7; 18-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N. (2011) Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka. Mljekarski list, 48 (7), 18-19.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2011}, pages = {18-19}, keywords = {mlijeko, hranidba, dioksin}, journal = {Mljekarski list}, volume = {48}, number = {7}, issn = {0351-9104}, title = {Utjecaj hranidbe na zdravstvenu ispravnost mlijeka}, keyword = {mlijeko, hranidba, dioksin} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2011}, pages = {18-19}, keywords = {milk, diet, dioxin}, journal = {Mljekarski list}, volume = {48}, number = {7}, issn = {0351-9104}, title = {The influence of diet on milk safety}, keyword = {milk, diet, dioxin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font