Pregled bibliografske jedinice broj: 518841
Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije
Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 518841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije
(Nutritional status and share of cereals in the diet of people with celiac disease)
Autori
Kučan, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
Celijakija; gluten; bezglutenska dijeta; prehrambeni status; antropometrija
(Celiac disease; gluten; gluten-free diet; nutritional status; anthropometry)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti prehrambeni status osoba s celijakijom (n=57) te procijeniti udio pojedinih dozvoljenih žitarica u njihovoj prehrani. Stupanj uhranjenosti određen je antropometrijskim parametrima kao što su tjelesna masa, tjelesna visina, omjer struka i bokova (WHR) i udio masnog tkiva. Prosječan indeks tjelesne mase (BMI) ispitanika bio je 22, 61±3, 49 kg/m², a WHR 0, 77±0, 07. Većina ispitanika ima adekvatan stupanj uhranjenosti, međutim 36, 84% ispitanika ima povećani udio masnog tkiva. Prosječan udio pojedinih žitarica određen je posebno osmišljenim upitnikom, koji je pokazao da osobe s celijakijom unose 6, 04 kg bezglutenskog brašna mjesečno. Samo 37, 5% ispitanika koristi bezglutensko brašno koje se nalazi na osnovnoj listi lijekova. Najviše konzumirane žitarice su riža 1, 38 kg/mj i kukuruz 1, 17 kg/mj, dok ispitanici najmanje konzumiraju heljdu 0, 05 kg/mj i proso 0, 02 kg/mj. Stoga, moglo bi se zaključiti da je bezglutenska dijeta pozitivno povezana s prehrambenim statusom. Ali treba uzeti u obzir da antropometrijski podaci kao takvi nisu dovoljni da bi ukazali na moguć prehrambeni nedostatak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)