Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518195

Proizvodnja šipka u Turskoj i Hrvatskoj


Ercisli, Sezai; Gadže, Jelena
Proizvodnja šipka u Turskoj i Hrvatskoj // 46.hrvatski i 6.međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2011. str. 298-299 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 518195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja šipka u Turskoj i Hrvatskoj
(Pomegranate cultivation in Turkey and Croatia)

Autori
Ercisli, Sezai ; Gadže, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
46.hrvatski i 6.međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
šipak; proizvodnja; raznolikost; obrada
(pomegranate; cultivation; diversity; processing)

Sažetak
Šipak (Punica granatum L.) je vrlo cijenjena voćna vrsta čija se proizvodnja proširena u Sredozemlju i zemljama Bliskog Istoka. Plodovi se koriste kao svježe voće i za preradu u sok, vino, slastice itd. Mnogi dijelovi šipka imaju veliku terapeutsku vrijednost, a kora se koristi u industriji kože i kao bojadiser. Uzgoj šipak ne zahtijeva velika ulaganja, a i razmnožava se vrlo jednostavno. Također ne zahtijeva puno njege. To je idealna kultura za održivost malog gospodarstva, dobro je prilagođen za topografske i agroklimatske uvijete sušnih i polusušnih regija. Pored nutritivne vrijednosti, ima visok potencijal za razvoj zapuštenih površina u regiji i idealna kultura za raznolikost. Turska je prihvaćena kao jedan od centara podrijetla šipka i različitih vrsta šipka distribuirane u različitim dijelovima zemlje. Za vrijeme turske okupacije na Balkanu, šipak je dovezen u Hrvatsku kao drvna sirovina, a trenutno važnije sorte šipka Hrvatskoj imaju Osmanska imena kao što su Glavaš, Dividis itd. U ovom radu, s obzirom na situaciju dviju zemalja utvrđena je različitost proizvodnih područja i tehnike proizvodnje. Studija je pokazala da Turska ima vrlo bogatu gen bazu šipka i nekoliko regija u zemlji ima svoje specifične sorte i genotipove. U Hrvatskoj, šipak je malih razmjera i samo nekoliko sorti je prisutno u proizvodnji.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Gadže (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ercisli, Sezai; Gadže, Jelena
Proizvodnja šipka u Turskoj i Hrvatskoj // 46.hrvatski i 6.međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2011. str. 298-299 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ercisli, S. & Gadže, J. (2011) Proizvodnja šipka u Turskoj i Hrvatskoj. U: Pospišil, M. (ur.)46.hrvatski i 6.međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Ercisli, Sezai and Gad\v{z}e, Jelena}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {298-299}, keywords = {\v{s}ipak, proizvodnja, raznolikost, obrada}, title = {Proizvodnja \v{s}ipka u Turskoj i Hrvatskoj}, keyword = {\v{s}ipak, proizvodnja, raznolikost, obrada}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ercisli, Sezai and Gad\v{z}e, Jelena}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {298-299}, keywords = {pomegranate, cultivation, diversity, processing}, title = {Pomegranate cultivation in Turkey and Croatia}, keyword = {pomegranate, cultivation, diversity, processing}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font