Pregled bibliografske jedinice broj: 517622
Translacija spoznaja o biološki aktivnim spojevima u namirnicama na naše jelovnike
Translacija spoznaja o biološki aktivnim spojevima u namirnicama na naše jelovnike // 2.međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija - Zbornik sažetaka / Ivandić, Ema ; Polić, Ljerka (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, 2011. str. 7-7 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 517622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Translacija spoznaja o biološki aktivnim spojevima u namirnicama na naše jelovnike
(Translating knowledge of biologically active compounds in foods on our menus)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2.međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija - Zbornik sažetaka
/ Ivandić, Ema ; Polić, Ljerka - Rijeka : Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, 2011, 7-7
ISBN
978-953-6384-78-5
Skup
2.međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 27.05.2011. - 29.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrana; translacijska istraživanja; biološki aktivni spojevi
(nutrition; translational research; biolologically active compounds)
Sažetak
Biološki aktivni spojevi sadržani u namirnicama koje svakodnevno koristimo u našoj prehrani, predstavljaju farmakološki aktivne tvari koje mogu uvelike utjecati na naše opće stanje. Te se molekule danas koriste u farmaceutskoj industriji kao polazne tvari za iznalaženje novih originalnih lijekova koji će biti učinkovitiji i s manje popratnih nus pojava od trenutno postojećih. Posebno je taj pristup istraživanja zastupljen u terapiskim područjima koji se odnose na kronične upalne bolesti i na one koji idu s ciljem otkrivanja tvari koje pozitivno utječu na naše imunomodulatorne procese. Iako, hrana nikada nece moci biti naš lijek, onaj koji ce nas izlijeciti u tri dana i otkloniti nam bolove trenutno, ona pomaže u očuvanju zdravlja ako se temelji na zdravim, metabolički i fiziološki opravdanim principima. Prateći pomno te principe pravilne prehrane, u pojedinim stanjima i tijekom bolesti, pomažemo našem organizmu da se brzo oporavi i povrati ravnotežu. Jedan od najvažnijih standarad današnje prehrane koji preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija, zastupljen je pod pojmom Mediteranske prehrane. O tome, na koji način koncipirati mediteransku prehranu u svakodnevni život, te kako je stvoren mit o toj prehrani koja danas postaje opće prihvaćeni trend u cijelom svijetu razjasniti će se tijekom predavanja. Konačno, poseban naglasak staviti će se na nov pristup liječenja pretilosti. Iz tog razloda, dodatno će biti riječi i o tome kako modificirati postojeće piramide prehrane u nove holističke pristupe u borbi protiv rastuće epidemije prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija