Pregled bibliografske jedinice broj: 517485
Utjecaj obrade tla na prinos soje
Utjecaj obrade tla na prinos soje // Agriculture in nature and environment protection / Bojan Stipešević, Roberta Sorić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 69-73 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 517485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obrade tla na prinos soje
(EFFECT OF SOIL TILLAGE ON SOYBEAN YIELD)
Autori
Jukić, Goran ; Mijić, Zlatko ; Sunjić, Krešimir ; x Varnica, Krešimir ; Havelka, Maro ; Teodorović, Rajko ; Krizmanić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Agriculture in nature and environment protection
/ Bojan Stipešević, Roberta Sorić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 69-73
ISBN
978-953-7693-01-5
Skup
The 4th international scientfic /professional conference
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 01.06.2011. - 03.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Soja; konvencionalna obrada; reducirana obrada i no-tillage
(Soybean; conventional tillage; reduced tillage and no-tillage)
Sažetak
Proizvodnja sjemenske i merkantilne soje u Hrvatskoj radi se u velikoj mjeri na konvencionalan način, dok druge zemlje primjenjuju reduciranu i no-tillage tehnologiju. Svaka od navedenih tehnologija ima svoje prednosti, neke u vidu manjih troškova i brzine obavljanja pojedinih faza radova, a neke nedostatke zbog sabijanja tla i stvaranja nepropusnog sloja na konačan financijski rezultat. Cilj ovog istraživanja je pokazat opravdanost primjene ovih tehnologija u našim uvjetima proizvodnje. Istraživanja su provedena na lokaciji Čokadinci 2009. i 2010. godine. Pokus je postavljen u 4 ponavljanja po slučajnom rasporedu na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Varijante obrade su: standardna obrada (oranje na 30 cm), jesensko tanjuranje na 15 cm i no-tillage tehnologija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek