Pregled bibliografske jedinice broj: 516426
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu // Zbornik sažetaka XVIII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011 / Luić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2011. str. 122-123 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 516426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u
janjećem mesu
(Influence of feeding systems on the content of
fatty acids in lamb meat)
Autori
Klir, Željka ; Antunović, Zvonko ; Halas, Veronica ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XVIII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011
/ Luić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2011, 122-123
Skup
XVIII Međunarodno Savjetovanje Krmiva 2011
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.06.2011. - 10.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hranidba janjadi ; janjeće meso ; polinezasićene masne kiseline ; konjugirana linolna kiselina
(feeding of lambs ; lamb meat ; polyunsaturated fatty acids ; conjugated linoleic acid)
Sažetak
Sadržaj masnih kiselina u tkivima preživača varijabilniji je u odnosu na nepreživače zbog većeg sadržaja trans masnih kiselina, masnih kiselina s neparnim brojem ugljikovih atoma, kiselina s razgranatim lancima i masnih kiselina s konjugiranim dvostrukim vezama. Te su varijacije rezultat djelovanja enzima prisutnih u mikroorganizmima buraga koji razgrađuju biljne strukture i masne kiseline obroka. Brojna su istraživanja pokazala da je ukupni sadržaj masnih kiselina u MLD-u (musculus longissimus dorsi) najviši u janjetini, a najmanji u svinjetini. Različita su znanstvena istraživanja pokazala da meso preživača ima povoljniji omjer između ω-6 i ω-3 masnih kiselina u odnosu na meso monogastričnih životinja, zbog manjeg udjela linolne i relativno visokog sadržaja ω-3 polinezasićenih masnih kiselina, osobito linolenske. U ovom radu posebna je pozornost posvećena istraživanjima o utjecaju hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu. Hranidbom janjadi ili njihovih majki prije odbića moguće je modificirati sadržaj masnih kiselina i njihov omjer u tkivima janjadi. Napasivanjem janjadi, kao i dodatkom ribljega i lanenoga ulja u njihove obroke, povećava se sadržaj ω-3 masnih kiselina u mišićnom tkivu, osobito eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline. Sadržaj masnih kiselina u međumišićnoj masti i potkožnom masnom tkivu sisajuće janjadi pod utjecajem je razine masnih kiselina u mlijeku majke i ovisi o držanju i hranidbi majke. Poželjno je smanjiti sadržaj zasićenih masnih kiselina, a povećati sadržaj polinezasićenih masnih kiselina u masnom i mišićnom tkivu janjadi. Jedna od prednosti u hranidbi preživača je i dodatak izvora linolne kiseline u obroke janjadi pri čemu dolazi do značajnog povećanja sadržaja konjugirane linolne kiseline u različitim tkivima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Željka Klir
(autor)
Josip Novoselec
(autor)