Pregled bibliografske jedinice broj: 516413
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 2; 89-95 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 516413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena
(The use of Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus and Staphylococcus xylosus starter cultures in the production of kulen)
Autori
Nežak, Jadranko ; Zdolec, Nevijo ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Medić, Helga
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 2;
89-95
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kulen; fizikalno-kemijske; mikrobiološke i mikroklimatske promjene; starter kulture.
(kulen; physical; chemical; microbiological and microclimatic changes; starter cultures)
Sažetak
Tijekom procesa proizvodnje kulena praćene su mikroklimatske, fizikalno-kemijske i mikrobiološke promjene na uzorcima kulena. Dobiveni rezultati ukazuju na opravdanost korištenja starter kultura, koje pH vrijednost spuštaju do željenih vrijednosti, na što ukazuju konačne senzorne ocjene. primjenom starter kultura postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane mikroflore koja doprinosi unapređenju kvalitete, sigurnosti proizvoda i higijenskom vođenju procesa zrenja kulena. Ovim radom je ukazano na prednosti i eventualne nedostatke proizvodnje kulena sa starter kulturama u odnosu na tradicionalnu proizvodnju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Vidaček
(autor)
Jadranko Nežak
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH