Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 516413

Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena


Nežak, Jadranko; Zdolec, Nevijo; Vidaček, Sanja; Marušić, Nives; Medić, Helga
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 2; 89-95 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 516413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena
(The use of Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus and Staphylococcus xylosus starter cultures in the production of kulen)

Autori
Nežak, Jadranko ; Zdolec, Nevijo ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Medić, Helga

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 2; 89-95

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kulen; fizikalno-kemijske; mikrobiološke i mikroklimatske promjene; starter kulture.
(kulen; physical; chemical; microbiological and microclimatic changes; starter cultures)

Sažetak
Tijekom procesa proizvodnje kulena praćene su mikroklimatske, fizikalno-kemijske i mikrobiološke promjene na uzorcima kulena. Dobiveni rezultati ukazuju na opravdanost korištenja starter kultura, koje pH vrijednost spuštaju do željenih vrijednosti, na što ukazuju konačne senzorne ocjene. primjenom starter kultura postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane mikroflore koja doprinosi unapređenju kvalitete, sigurnosti proizvoda i higijenskom vođenju procesa zrenja kulena. Ovim radom je ukazano na prednosti i eventualne nedostatke proizvodnje kulena sa starter kulturama u odnosu na tradicionalnu proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Nežak, Jadranko; Zdolec, Nevijo; Vidaček, Sanja; Marušić, Nives; Medić, Helga
Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 2; 89-95 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Nežak, J., Zdolec, N., Vidaček, S., Marušić, N. & Medić, H. (2011) Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2), 89-95.
@article{article, author = {Ne\v{z}ak, Jadranko and Zdolec, Nevijo and Vida\v{c}ek, Sanja and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Medi\'{c}, Helga}, year = {2011}, pages = {89-95}, keywords = {kulen, fizikalno-kemijske, mikrobiolo\v{s}ke i mikroklimatske promjene, starter kulture.}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Primjena starter kultura Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus u proizvodnji kulena}, keyword = {kulen, fizikalno-kemijske, mikrobiolo\v{s}ke i mikroklimatske promjene, starter kulture.} }
@article{article, author = {Ne\v{z}ak, Jadranko and Zdolec, Nevijo and Vida\v{c}ek, Sanja and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Medi\'{c}, Helga}, year = {2011}, pages = {89-95}, keywords = {kulen, physical, chemical, microbiological and microclimatic changes, starter cultures}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {The use of Pediococcus pentosaceus, Staphylococcus carnosus and Staphylococcus xylosus starter cultures in the production of kulen}, keyword = {kulen, physical, chemical, microbiological and microclimatic changes, starter cultures} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font