Pregled bibliografske jedinice broj: 515492
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja, 2011., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 515492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja
(Influence of olive fly infestation degree on oil yield and some oil quality parameters)
Autori
Volf, Hari
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
08.06
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
maslinova muha; stupanj zaraženosti; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; oksidacijsko kvarenje
(olive fly; infestation degree; virgin olive oil; phenols; oxidative degradation)
Sažetak
Maslinova muha (Bactrocera oleae) primarni je štetnik ploda masline koji uzrokuje oštećenja pulpe te dovodi do gubitaka u količini i kvaliteti ulja. Za istraživanje su odabrane dvije autohtone istarske sorte, Buža i Istarska bjelica, od čijih je plodova pripremljeno pet serija s udjelima zaraženih plodova: 0%, 25%, 50%, 75% i 100%, koji su zatim prerađeni u laboratorijskim uvjetima. S povećanjem udjela zaraženih plodova kod sorte Buža došlo je do blagog pada u udjelu ulja u maslinovom tijestu, dok kod sorte Istarska bjelica nisu uočene pravilnosti. U uzorcima ulja određen je udio ukupnih fenola, pokazatelji oksidacijskog kvarenja ulja (vrijednosti K232 i K270), indeks boje i ukupni klorofili. Udio ukupnih fenola opadao je s porastom udjela plodova zaraženih maslinovom muhom kod obje sorte, iako kod sorte Buža linearno i u većoj mjeri (oko 50%) u odnosu na Istarsku bjelicu (oko 20%). Pokazatelji oksidacijskog kvarenja kod ulja sorte Buža rasli su gotovo linearno, a kod 50% zaraženih plodova vrijednosti nisu više odgovarale kategoriji jestivih ulja. Kod Istarske bjelice vrijednosti su ostale nepromijenjene i odgovarale su kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Indeks boje i udio ukupnih klorofila opadao je kod ulja Buže dok je kod ulja Istarske bjelice rastao s porastom udjela zaraženih plodova. Rezultati istraživanja pokazuju da između dviju promatranih sorti postoje razlike u promjenama uzorkovanih napadom maslinove muhe. Kod sorte Buža gubitak količine ulja u tijestu, udjela fenola u ulju te oksidacijsko kvarenje u skladu je s očekivanim kretanjima, dok su kod sorte Istarska bjelica ove promjene bile znatno manje izražene, vjerojatno zbog karakteristika ploda koje su nepovoljnije za razvoj ličinke maslinove muhe (manji udio vode i veći sadržaj fenolnih tvari).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Olivera Koprivnjak
(mentor)