Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 515492

Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja


Volf, Hari
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja, 2011., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 515492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja
(Influence of olive fly infestation degree on oil yield and some oil quality parameters)

Autori
Volf, Hari

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
08.06

Godina
2011

Stranica
38

Mentor
Koprivnjak, Olivera

Ključne riječi
maslinova muha; stupanj zaraženosti; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; oksidacijsko kvarenje
(olive fly; infestation degree; virgin olive oil; phenols; oxidative degradation)

Sažetak
Maslinova muha (Bactrocera oleae) primarni je štetnik ploda masline koji uzrokuje oštećenja pulpe te dovodi do gubitaka u količini i kvaliteti ulja. Za istraživanje su odabrane dvije autohtone istarske sorte, Buža i Istarska bjelica, od čijih je plodova pripremljeno pet serija s udjelima zaraženih plodova: 0%, 25%, 50%, 75% i 100%, koji su zatim prerađeni u laboratorijskim uvjetima. S povećanjem udjela zaraženih plodova kod sorte Buža došlo je do blagog pada u udjelu ulja u maslinovom tijestu, dok kod sorte Istarska bjelica nisu uočene pravilnosti. U uzorcima ulja određen je udio ukupnih fenola, pokazatelji oksidacijskog kvarenja ulja (vrijednosti K232 i K270), indeks boje i ukupni klorofili. Udio ukupnih fenola opadao je s porastom udjela plodova zaraženih maslinovom muhom kod obje sorte, iako kod sorte Buža linearno i u većoj mjeri (oko 50%) u odnosu na Istarsku bjelicu (oko 20%). Pokazatelji oksidacijskog kvarenja kod ulja sorte Buža rasli su gotovo linearno, a kod 50% zaraženih plodova vrijednosti nisu više odgovarale kategoriji jestivih ulja. Kod Istarske bjelice vrijednosti su ostale nepromijenjene i odgovarale su kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Indeks boje i udio ukupnih klorofila opadao je kod ulja Buže dok je kod ulja Istarske bjelice rastao s porastom udjela zaraženih plodova. Rezultati istraživanja pokazuju da između dviju promatranih sorti postoje razlike u promjenama uzorkovanih napadom maslinove muhe. Kod sorte Buža gubitak količine ulja u tijestu, udjela fenola u ulju te oksidacijsko kvarenje u skladu je s očekivanim kretanjima, dok su kod sorte Istarska bjelica ove promjene bile znatno manje izražene, vjerojatno zbog karakteristika ploda koje su nepovoljnije za razvoj ličinke maslinove muhe (manji udio vode i veći sadržaj fenolnih tvari).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Volf, Hari
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja, 2011., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
Volf, H. (2011) 'Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja', diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Volf, Hari}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {maslinova muha, stupanj zara\v{z}enosti, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, oksidacijsko kvarenje}, title = {Utjecaj stupnja zara\v{z}enosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja}, keyword = {maslinova muha, stupanj zara\v{z}enosti, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, oksidacijsko kvarenje}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Volf, Hari}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {olive fly, infestation degree, virgin olive oil, phenols, oxidative degradation}, title = {Influence of olive fly infestation degree on oil yield and some oil quality parameters}, keyword = {olive fly, infestation degree, virgin olive oil, phenols, oxidative degradation}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font