Pregled bibliografske jedinice broj: 514875
Interakcija ambalaže i hrane
Interakcija ambalaže i hrane // Modernpak 2011, Zagrebački Velesajam
Zagreb, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 514875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcija ambalaže i hrane
(Food-packaging interaction)
Autori
Ščetar, Mario ; Galić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Modernpak 2011, Zagrebački Velesajam
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.06.2011. - 04.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; ambalaža; interakcija
(food; packaging; interaction)
Sažetak
Kao i sa drugim aspektima prehrambene tehnologije, područje proizvodnje ambalaže i pakiranja hrane prolazi inovativni put kretanja proizvoda kako bi se osigurala veća i kvalitetnija zaliha hrane. Današnje promjene uključuju nove metode pripreme hrane, korištenje novih ambalažnih materijala, nove kombinacije standardnih materijala pa samim time i nove postupke proizvodnje ambalaže. Porast potrošnje plastične ambalaže za pakiranje hrane također doživljava značajan porast u posljednih nekoliko dekada i dominira u odnosu na druge materijale zahvaljujući nizu dobrih svojstava. U usporedbi sa staklenom i metalnom ambalažom, plastična ambalaža je fleksibilnija, značajno lakša i zahtjeva manje energije za proizvodnju. Međutim, plastičnu ambalažu karakteriziraju i neki nedostatci kao na primjer, neotpornost na termičke uvjete, veća propusnost na plinove i vodenu paru, prijelaz nisko molekularnih spojeva (kao što su monomeri i aditivi) iz ambalaže u hranu. Povećana potrošnja plastične ambalaže kao i moguće interakcije s hranom zahtijeva i značajnije istraživanje u području primjene ovih materijala za pakiranje hrane. Danas se koristi oko 10, 000 različitih tvari u proizvodnji materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ovaj broj značajno se povećava uzevši u obzir moguća onečišćenja i produkte interakcije koji mogu migrirati u hranu, čineći tako istraživanje ove problematike još zahtjevnijom. Navedena problematika stvara poteškoće i proizvođačima ambalažnih materijala koji moraju garantirati da materijal udovoljava primjeni. Uredbom Europske unije (EU) iz 2004 inzistira se na uvođenju dobre proizvođačke prakse i zahtijeva izjava o pogodnosti materijala u dodiru s hranom. Iako zakonodavstvom nisu obuhvaćena detaljna upustva za provedbu sljedivosti ipak uvođenje ovakvog pristupa pruža nove mogućnosti u rješavanju nekih od navedenih problema.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb