Pregled bibliografske jedinice broj: 514438
Značaj prirodnih biostimulanasa na prehrambenu vrijednost ploda paprike(Capsicum annuum L.)
Značaj prirodnih biostimulanasa na prehrambenu vrijednost ploda paprike(Capsicum annuum L.) // Zbornik sažetaka - 1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Branimir, Čvorešćec ; i sur. (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2011. str. 107-108 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 514438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj prirodnih biostimulanasa na prehrambenu
vrijednost ploda paprike(Capsicum annuum L.)
(Effect of natural biostimulants on nutritional
quality of pepper plants (Capsicum annuum L.))
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Žuntar, Irena ; Bojić, Mirza ; Medić-Šarić, Marica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka - 1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije
/ Branimir, Čvorešćec ; i sur. - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2011, 107-108
Skup
1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biostimulanasi ; prehrana ; paprika
(biostimulants ; nutrition ; pepper)
Sažetak
Paprika je popularno povrće zbog svoje boje, okusa i prehrambene vrijednosti. Razine vitamina C, karotenoida i fenola kako u paprici tako i u drugom povrću ovise o nekoliko faktora, kao što su kultivar (da li je to sorta ili je riječ kultivar OK?), način uzgoja i stupanj zrelosti ploda. Cilj ovog istraživanja bila je procjena značaja prirodnih biostimulanasa na prehrambenu vrijednost (vitamin C, ukupni karotenoidi i fenoli) dva kultivara Capsicum (Blondy F1, Bl cv., I Century F1, Cen cv.) koji su rasli hidroponski i u uvjetima plastenika. Biostimulativni tretman sastojao se od 4 različita komercijalno dostupna biostimulansa koji su miješani s prehrambenom tekućinom i aplicirani prema propisu. Tretirani i netretirani plodovi ubrani su 4. rujna 2009. i načinjena je analiza prehrambenih pokazatelja u ekstraktima plodova. Ukupni karotenoidi određeni su u acetonskom ekstraktu po metodi autora Lichtenthaler i Wellburn (1983.) ; ukupni fenoli u metanolnom ekstraktu određeni su korištenjem Folin- Ciocalteau reagensa, a prema metodi Singleton i Rossi (1965.) ; dok je vitamin C određen prema metodi Benderitter i sur. (1998.). Razlike između promatranih skupina, tretirane i netretirane kao i između dva kultivara, analizirane su statistički uz pomoć Studentovog t-testa i SAS 9.0 statističkog paketa. Rezultati su pokazali da kod kultivara Bl, a pod utjecajem tretmana, statistički značajno rastu ukupni fenoli dok razine karotenoida i vitamina C nisu statistički značajne. Usporedbom tretiranog i netretiranog kultivara Cen, statistička analiza je pokazala značajno više razine vitamina C, značajno niže razine karotenoida dok je razina ukupnih fenola bila nepromijenjena. Osim toga, mjereni prehrambeni parametri statistički su uspoređeni i između dva kultivara. Pronađeno je da nema razlike između kontrola, a samo je razina vitamina C staistički značajno različita između dva tretirana kultivara (viša je u kultivara Cen nego Bl). Općenito se može zaključiti da je ova studija pokazala kako biostimulansi poboljšavaju prehrambenu kvalitetu ploda paprike. Antioksidativna aktivnost tretirane paprike, a prezentirana sadržajem vitamina C i fenola, je značajno povećana. Također, kombinacija hidroponskog uzgoja i upotreba biostimulanasa mogla bi biti obećavajuća i okolišno prihvatljiva proizvodna strategija povrća u plastenicima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Bilingvalni zbornik.
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Medić-Šarić, Marica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(autor)
Mirza Bojić
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Marica Medić-Šarić
(autor)
Irena Žuntar
(autor)