Pregled bibliografske jedinice broj: 514175
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost. Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2010 (monografija)
CROSBI ID: 514175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost
(Watermelon from Neretva – quality as an identity)
Autori
Goreta Ban, Smiljana ; Miloš, Boško ; Batelja Lodeta, Kristina ; Gugić Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Grad
Split
Godina
2010
Stranica
28
ISBN
978-953-99819-2-1
Ključne riječi
Citrullus lanatus L; okoliš; potrošači; tehnologija uzgoja; tržište
(Citrullus lanatus L; consumers; environment; market; production technology)
Sažetak
Lubenicu ubrajamo u skupinu nutritivno vrijednih namirnica jer se odlikuje visokim sadržajem minerala, ugljikohidrata, antioksidanata (likopeni i vitamini) te drugih bioaktivnih spojeva. Uzgoj lubenice u području doline Neretve je važna poljoprivredna djelatnost u kojoj se proizvede glavnina ranosezonske proizvodnje u Hrvatskoj. Posebnost doline Neretve čine specifičnim prirodne prilike među kojima posebno značenje za poljodjelstvo imaju pedološke i hidrološke. Čimbenici okoliša mogu utjecati na promjene u metaboličkim procesima koji kontroliraju sintezu, translokaciju i raspodjelu bioaktivnih spojeva. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja ustanovili smo da u specifičnim pedološko-klimatskim uvjetima doline Neretve, lubenica uz postojeću tehnologiju uzgoja uglavnom postiže visoku kakvoću ploda. Anketno ispitivanje potrošača na splitskom području pokazalo je kako potrošači s obzirom na područje uzgoja najradije biraju 'Neretvansku lubenicu' te kako najveću važnost pri kupnji lubenice pridaju okusu i zrelosti ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0281 - Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu (Goreta Ban, Smiljana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Kristina Batelja Lodeta
(autor)
Josip Gugić
(autor)
Boško Miloš
(autor)
Smiljana Goreta Ban
(autor)