Pregled bibliografske jedinice broj: 513312
Utjecaj kisika na koroziju bijelog lima u nekim organskim kiselinama
Utjecaj kisika na koroziju bijelog lima u nekim organskim kiselinama, 1979., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 513312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kisika na koroziju bijelog lima u nekim organskim kiselinama
(Influence of oxygen on corrosion of tinplate in some organic acids)
Autori
Ribarić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.02
Godina
1979
Stranica
110
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
bijeli lim; korozija; organske kiseline; kisik
(tinplate; corrosion; organic acids; oxygen)
Sažetak
U ovom radu ispitano je korozijsko ponašanje dviju vrsta bijelog lima (E1 i E3) u otopinama nekih organskih kiselina (oksalna, malonska, limunska, vinska i octena kiselina) u atmosferi kisika ili zraka po metodi Evansa i Hoara (tj. galvanostatskom polarizacijom bijelog lima u ovisnosti o polarizaciji čelika). Na osnovu rezultata mjerenja može se zaključiti slijedeće. Ispitivane organske kiseline pokazale su različiti utjecaj na proces korozije bijelog lima. Korozivnost kiselina raste u nizu: octena, vinska, limunska, malonska i oksalna kiselina. To je u skladu s padom pH vrijednosti otopina kiselina u tom istom nizu, tj. otopine nižih pH vrijednosti predstavljaju jače korozivni medij za bijeli lim. U svim ispitivanim kiselinama bijeli lim je bio katodičan u odnosu prema čeliku (tj. zaštićen je od korozije), jedino u otopinama oksalne kiseline je bijeli lim bio anodičan u odnosu na čelik (tj. on se otapa). Ispitivanja su pokazala da koncentracija organskih kiselina također utječe na koroziju, ali ovaj utjecaj jako ovisi o vrsti kiseline. Atmosfera kisika pokazala se kao snažan akcelerator korozije bijelog lima, a njen je utjecaj to veći što je niža pH vrijednost otopina. Ispitivani bijeli limovi E1 i E3 pokazali su veoma slično ponašanje. Bijeli lim E3 pokazao je niže korozijske struje od lima E1, uslijed nešto deblje prevlake kositra. Na osnovu provedenih mjerenja može se zaključiti da bijeli limovi vrste E1 i E3 mogu poslužiti kao dobri ambalažni materijali za izradu limenki za pakiranje prehrambenih proizvoda koji sadrže navedene organske kiseline (npr. za pakiranje voćnih sokova), ali pakiranje po mogućnosti treba provoditi u atmosferi nekog inertnog plina (npr. CO2 ili N2).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija