Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 510334

Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen


Rešček, Ana; Ptiček Siročić, Anita; Katančić, Zvonimir; Hrnjak-Murgić, Zlata
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen // 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011. str. 61-61 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 510334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen
(Advanced polymeric materials for meat - polyethylene)

Autori
Rešček, Ana ; Ptiček Siročić, Anita ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011, 61-61

ISBN
978-953-7031-39-8

Skup
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
polimerni materijali za pakiranje; pakiranje mesa; polietilenski nanokompoziti; toplinska stabilnost
(polymeric materials for packaging; meat packaging; polyethylene nanocomposites; thermal stability)

Sažetak
Povećana potražnja za sigurnijim i dugovječnijim proizvodima potakla je razvoj nove i napredne ambalaže. Obavezni uvjet koji ambalaža mora zadovoljiti je da očuva okus hrane, međutim u nekim slučajevima pojedine vrste plastičnih materijala mogu reagirati s tvarima u hrani što rezultira neželjenim posljedicama (gubitak ili promjena okusa hrane, oksidacija, rast mikroorganizama i oštećenje ambalaže). Zbog svih navedenih utjecaja vrlo je važno proučiti svojstva i prikladnost pojedinog polimernog materijala za pakiranje hrane. Ambalaža za ovu namjenu mora osigurati otpornost hrane prema neželjenim utjecajima, a ujedno mora biti dobro dizajnirana te kao takva, kupcu olakšati njenu upotrebu. Tako primjerice materijal za pakiranje mesa mora prvenstveno zadovoljavati higijenske uvjete, ali istovremeno mora biti i vizualno atraktivan i praktičan. Da bi se navedeni uvjeti postigli, meso se prije pakiranja mora podvrgnuti određenim predobradama (visokotlačna prerada – HPP i/ili modificirano atmosfersko pakiranje – MAP) prije vakuumskog pakiranja u polimerni materijal. Od brojnih polimernih materijala koji se danas koriste u ambalažne svrhe, za pakiranje mesa najčešće se koriste polietilen (PE) i polipropilen (PP) zbog mogućnosti dobrog prianjanja uz proizvod i nepropusnosti na vodu. Najveći iskorak u pakiranju hrane učinjen je kada je ambalaža pretvorena iz „pasivne“ u „aktivnu“. Ovaj pojam podrazumijeva uvođenje specifičnih tvari u materijale za pakiranje da bi se održala ili produljila trajnost i kvaliteta proizvoda. Tako se često kao punila za polimerne materijale koriste nanočestice. Polimerni nanokompoziti mješavine su polimera s anorganskim ili organskim punilima različitih oblika (vlaknasta, sferična, slojevita). Nastoji se postići jednolika raspodjela nanočestica u polimernoj matrici kako bi se postigla vrlo velika međufazna površina matrica/punilo, čime se mogu poboljšati mehanička, toplinska i barijerna svojstva materijala. Osim nanočestica koje poboljšavaju mehanička svojstva, postoji još nekoliko tipova nanopunila koja su odgovorna za ostala svojstva materijala, kao što su antimikrobna aktivnost, a mogu se koristiti i kao biosenzori. U ovom su radu istraživani su uzorci polietilena (PE) u koje su dodani zeolit (T-MAZ 7), nanoglina (Cloisite 20A) i nanopunilo kalcijev karbonat. Uzorci su ekstrudirani na dvopužnom ekstruderu, a ispitci za mehanička svojstva (prekidna čvrstoća i prekidno istezanje) pripremljeni su prešanjem pri temperaturi od 190°C. Toplinska stabilnost polietilenskih nanokompozita praćena je termogravimetrijski (TGA) u inertnoj atmosferi dušika, pri brzini zagrijavanja od 5°C/min u temperaturnom području od 25 do 550 °C. Dodatkom nanopunila primijećena je povećana toplinska postojanost polietilenskih nanokompozita, a posebno je to vidljivo kod uzoraka pripremljenih u kombinaciji sva tri punila ; PE/2Z/3C/1Pcc i PE/2Z/1C/3Pcc.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Rešček, Ana; Ptiček Siročić, Anita; Katančić, Zvonimir; Hrnjak-Murgić, Zlata
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen // 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011. str. 61-61 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Rešček, A., Ptiček Siročić, A., Katančić, Z. & Hrnjak-Murgić, Z. (2011) Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen. U: Haberle, V. & Pollak, L. (ur.)1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Re\v{s}\v{c}ek, Ana and Pti\v{c}ek Siro\v{c}i\'{c}, Anita and Katan\v{c}i\'{c}, Zvonimir and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata}, year = {2011}, pages = {61-61}, keywords = {polimerni materijali za pakiranje, pakiranje mesa, polietilenski nanokompoziti, toplinska stabilnost}, isbn = {978-953-7031-39-8}, title = {Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen}, keyword = {polimerni materijali za pakiranje, pakiranje mesa, polietilenski nanokompoziti, toplinska stabilnost}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Re\v{s}\v{c}ek, Ana and Pti\v{c}ek Siro\v{c}i\'{c}, Anita and Katan\v{c}i\'{c}, Zvonimir and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata}, year = {2011}, pages = {61-61}, keywords = {polymeric materials for packaging, meat packaging, polyethylene nanocomposites, thermal stability}, isbn = {978-953-7031-39-8}, title = {Advanced polymeric materials for meat - polyethylene}, keyword = {polymeric materials for packaging, meat packaging, polyethylene nanocomposites, thermal stability}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font