Pregled bibliografske jedinice broj: 510334
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen // 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011. str. 61-61 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 510334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremeni polimerni materijali za pakiranje mesa - polietilen
(Advanced polymeric materials for meat - polyethylene)
Autori
Rešček, Ana ; Ptiček Siročić, Anita ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka
/ Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011, 61-61
ISBN
978-953-7031-39-8
Skup
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polimerni materijali za pakiranje; pakiranje mesa; polietilenski nanokompoziti; toplinska stabilnost
(polymeric materials for packaging; meat packaging; polyethylene nanocomposites; thermal stability)
Sažetak
Povećana potražnja za sigurnijim i dugovječnijim proizvodima potakla je razvoj nove i napredne ambalaže. Obavezni uvjet koji ambalaža mora zadovoljiti je da očuva okus hrane, međutim u nekim slučajevima pojedine vrste plastičnih materijala mogu reagirati s tvarima u hrani što rezultira neželjenim posljedicama (gubitak ili promjena okusa hrane, oksidacija, rast mikroorganizama i oštećenje ambalaže). Zbog svih navedenih utjecaja vrlo je važno proučiti svojstva i prikladnost pojedinog polimernog materijala za pakiranje hrane. Ambalaža za ovu namjenu mora osigurati otpornost hrane prema neželjenim utjecajima, a ujedno mora biti dobro dizajnirana te kao takva, kupcu olakšati njenu upotrebu. Tako primjerice materijal za pakiranje mesa mora prvenstveno zadovoljavati higijenske uvjete, ali istovremeno mora biti i vizualno atraktivan i praktičan. Da bi se navedeni uvjeti postigli, meso se prije pakiranja mora podvrgnuti određenim predobradama (visokotlačna prerada – HPP i/ili modificirano atmosfersko pakiranje – MAP) prije vakuumskog pakiranja u polimerni materijal. Od brojnih polimernih materijala koji se danas koriste u ambalažne svrhe, za pakiranje mesa najčešće se koriste polietilen (PE) i polipropilen (PP) zbog mogućnosti dobrog prianjanja uz proizvod i nepropusnosti na vodu. Najveći iskorak u pakiranju hrane učinjen je kada je ambalaža pretvorena iz „pasivne“ u „aktivnu“. Ovaj pojam podrazumijeva uvođenje specifičnih tvari u materijale za pakiranje da bi se održala ili produljila trajnost i kvaliteta proizvoda. Tako se često kao punila za polimerne materijale koriste nanočestice. Polimerni nanokompoziti mješavine su polimera s anorganskim ili organskim punilima različitih oblika (vlaknasta, sferična, slojevita). Nastoji se postići jednolika raspodjela nanočestica u polimernoj matrici kako bi se postigla vrlo velika međufazna površina matrica/punilo, čime se mogu poboljšati mehanička, toplinska i barijerna svojstva materijala. Osim nanočestica koje poboljšavaju mehanička svojstva, postoji još nekoliko tipova nanopunila koja su odgovorna za ostala svojstva materijala, kao što su antimikrobna aktivnost, a mogu se koristiti i kao biosenzori. U ovom su radu istraživani su uzorci polietilena (PE) u koje su dodani zeolit (T-MAZ 7), nanoglina (Cloisite 20A) i nanopunilo kalcijev karbonat. Uzorci su ekstrudirani na dvopužnom ekstruderu, a ispitci za mehanička svojstva (prekidna čvrstoća i prekidno istezanje) pripremljeni su prešanjem pri temperaturi od 190°C. Toplinska stabilnost polietilenskih nanokompozita praćena je termogravimetrijski (TGA) u inertnoj atmosferi dušika, pri brzini zagrijavanja od 5°C/min u temperaturnom području od 25 do 550 °C. Dodatkom nanopunila primijećena je povećana toplinska postojanost polietilenskih nanokompozita, a posebno je to vidljivo kod uzoraka pripremljenih u kombinaciji sva tri punila ; PE/2Z/3C/1Pcc i PE/2Z/1C/3Pcc.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Anita Ptiček Siročić
(autor)
Zvonimir Katančić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Ana Rešček
(autor)