Pregled bibliografske jedinice broj: 510039
Agronomska svojstva novih genotipova ozime grahorice u smjesi s pšenicom
Agronomska svojstva novih genotipova ozime grahorice u smjesi s pšenicom // Sjemenarstvo, 27 (2010), 1-2; 31-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 510039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva novih genotipova ozime grahorice u smjesi s pšenicom
(Agronomic properties of new winter vetch genotypes in mixtures with wheat)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Blažinkov, Mihaela ; Vidak, Monika
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 27
(2010), 1-2;
31-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozima grahorica; genotip grahorice; bakterizacija; sojevi;
(winter vetch; genotyp vetch; inoculation; strains; yield seed)
Sažetak
Jednogodišnjim istraživanjima (2007./2008. g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena novih genotipova ozime grahorice na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu grahorica (g/biljka), te prinose zrna grahorice u smjesi s pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena grahorice sojevima Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i KŽ 16 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu grahorice utvrđen je na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16 (40 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 16 g/biljka). Najveći broj mahuna (10, 0) i zrna po biljci grahorice (69) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16. Najveća masa 1000 zrna (58 g) i masa zrna po biljci grahorice (4, 06 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16. Prosječni prinosi zrna grahorice iznosili su od 1419 kg/ha (kontrola) do 1829 kg/ha (bakterizacija R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16). Na osnovu ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos zrna grahorice (2039 kg/ha) ostvaren bakterizacijom sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16 ozime grahorice genotipa G1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts