Pregled bibliografske jedinice broj: 509863
Nutritivna kvaliteta i ljekovita svojstva planike (Arbutus unedo L.)
Nutritivna kvaliteta i ljekovita svojstva planike (Arbutus unedo L.) // Međunarodna konferencija "Prirodom do zdravlja"
Ljubuški, Bosna i Hercegovina, 2010. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 509863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna kvaliteta i ljekovita svojstva planike (Arbutus unedo L.)
(Nutritive quality and medicinal properties of strawberry tree (Arbutus unedo L.))
Autori
Vitali, Dubravka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
Međunarodna konferencija "Prirodom do zdravlja"
Mjesto i datum
Ljubuški, Bosna i Hercegovina, 09.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
planika; nutritivna kvaliteta; ljekovitost
(strawberry tree; nutritive quality; medicinal properties)
Sažetak
Planika (Arbutus unedo L) je biljka koja uglavnom raste u obalnim područjima Sredozemlja, a kod nas je rasprostranjena na području Dalmacije i Istre. To je zimzeleni grm ili malo drvo koje se zbog atraktivnih narančasto-crvenih okruglih plodova - magunja danas uglavnom uzgaja kao ukrasna biljka. Plodovi postepeno dozrijevaju u listopadu, pri čemu mijenjaju boju iz žute, preko narančaste u tamno crvenu, a zanimljivo je da biljka u isto vrijeme razvija i cvat koji će se u razdoblju od godine dana oblikovati u plodove. Iako jestivi, plodovi planike se rijetko konzumiraju kao sirovo voće. U mnogim zemljama Sredozemlja tradicionalno se koriste u pripravi alkoholnih napitaka, a služe i za pripremu džemova i pekmeza. Imaju visok udio šećera, uglavnom glukoze i fruktoze, a osim njih specifičnoj aromi ploda najviše doprinose galna, fumarična i jabučna kiselina. Novija znanstvena istraživanja kemijskog sastava svježeg ploda planike ukazuju na visok udio nutritivnih antioksidansa – flavonoida, vitamina C, E i karotenoida. Obzirom na bogatstvo sadržaja bioaktivnih komponenata, već pomalo zaboravljeni plod planike u posljednjih desetak godina ponovno postaje predmet istraživanja nutriticionista kao potencijalna visokovrijedna sirovina za kreiranje novih (funkcionalnih) namirnica. Dekokt list planike od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini te se koristi kao adstringens, diuretik, uroantiseptik, antidijaroik te sredstvo za prevenciju i liječenje arterijske hipertenzije. Sličnu pimjenu ima i macerat korijena biljke. Novijim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da ekstrakt lista planike (zbog visokog udjela kondenziranih tanina i katehin-galata) ima snažan antioksidativni učinak, inhibira agregaciju trombocita te posjeduje vazorelaksacijski učinak čime se postiže učinak prevencije ili liječenja arterijske hipertenzije. Pokusima na animalnim modelima dokazan je i protuupalni učinak ekstrakta lista planike, a zbog visokog udjela etil galata ekstrakti posjeduju i izraženo antimikrobno djelovanje.. Obzirom na visok udio fitoaktivnih komponenata, brojne mogućnosti prerade ploda te dugotrajnu primjenu u narodnoj medicini potrebna su daljnja znanstvena istraživanja kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ove pomalo zaboravljene biljke kao vrijedne sirovine u farmaceutskoj, kemijskoj te industriji funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb