Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509845

Rogač-zaboravljena hrana budućnosti


Šebečić, Blaženka; Vitali, Dubravka
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti // Hrvatski prirodoslovci 19 / Bulat, Barbara (ur.).
Zagreb: Denona, 2010. str. 75-92 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 509845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti
(Carob-forgotten food of future)

Autori
Šebečić, Blaženka ; Vitali, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrvatski prirodoslovci 19 / Bulat, Barbara - Zagreb : Denona, 2010, 75-92

Skup
HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 19

Mjesto i datum
Vis, Hrvatska, 22.10.2010. - 23.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
rogač; nutritivna kvaliteta; proizvodnja; jadranski otoci
(carob; nutritional quality; processing; Adriatic islands)

Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua L., Fabaceae), porijeklom iz male Azije (Sirije i Palestine), od vremena grčke kolonizacije rasprostranjen je na čitavom području Mediterana, a od 18. stoljeća kultivira se u Meksiku, Americi i južnoj Africi. Plod rogača je 20-tak cm dugačka mahuna, zelenkaste boje, koja nakon berbe (obično krajem ljeta) počinje tamnjeti i na koncu postaje tamno-smeđa. Slatkog je okusa, specifične arome i spužvaste konzistencije te se u prehrani stanovništva mediteranskog podneblja koristi od davnina. U nutritivnom smislu, mahune rogača karakterizira visok udio ugljikohidrata i prehrambenih vlakana te izrazito nizak udio masti. Novija istraživanja ukazuju i na visoku zastupljenost nutritivnih minerala (osobito Ca) te neesencijalnih bioaktivnih komponenata (fenolnih kiselina, flavonoida, tanina i sl.) koje se povezuju za mnogobrojnim protektivnim učincima rogača te opravdavaju njegovu dugogodišnju primjenu u tradicionalnoj medicini. Usprkos visokoj nutritivnoj kvaliteti i značajnom udjelu fitoprotektivnih sastavnica, rogač se danas vrlo malo koristi u prehrani pa je posljedično zapostavljena i njegova kultivacija u našim krajevima. Osim činjenice da u priobalju i na otocima vrlo uspješno raste kao samonikla biljka što omogućuje održivu i ekološku kultivaciju, oživljavanju uzgoja rogača u našim krajevima trebalo bi doprinjeti širenje novih saznanja o njegovoj visokoj nutritivnoj kvaliteti i protektivnim učincima na zdravlje kao i pronalaženje novih načina uklapanja rogača u moderne obrasce prehrane u smislu kreiranja funkcionalnih namirnica. Upravo je stoga cilj ovog rada ukazati još jednom na vrijednost rogača kao hrane i kao lijeka, s posebnim osvrtom na istraživanja provedena na lokalnim sortama, što bi trebalo doprinjeti revitalizaciji njegove kultivacije i konzumacije u ovim prostorima.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šebečić, Blaženka; Vitali, Dubravka
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti // Hrvatski prirodoslovci 19 / Bulat, Barbara (ur.).
Zagreb: Denona, 2010. str. 75-92 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šebečić, B. & Vitali, D. (2010) Rogač-zaboravljena hrana budućnosti. U: Bulat, B. (ur.)Hrvatski prirodoslovci 19.
@article{article, author = {\v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Vitali, Dubravka}, editor = {Bulat, B.}, year = {2010}, pages = {75-92}, keywords = {roga\v{c}, nutritivna kvaliteta, proizvodnja, jadranski otoci}, title = {Roga\v{c}-zaboravljena hrana budu\'{c}nosti}, keyword = {roga\v{c}, nutritivna kvaliteta, proizvodnja, jadranski otoci}, publisher = {Denona}, publisherplace = {Vis, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Vitali, Dubravka}, editor = {Bulat, B.}, year = {2010}, pages = {75-92}, keywords = {carob, nutritional quality, processing, Adriatic islands}, title = {Carob-forgotten food of future}, keyword = {carob, nutritional quality, processing, Adriatic islands}, publisher = {Denona}, publisherplace = {Vis, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font