Pregled bibliografske jedinice broj: 509845
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti // Hrvatski prirodoslovci 19 / Bulat, Barbara (ur.).
Zagreb: Denona, 2010. str. 75-92 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 509845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rogač-zaboravljena hrana budućnosti
(Carob-forgotten food of future)
Autori
Šebečić, Blaženka ; Vitali, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hrvatski prirodoslovci 19
/ Bulat, Barbara - Zagreb : Denona, 2010, 75-92
Skup
HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 19
Mjesto i datum
Vis, Hrvatska, 22.10.2010. - 23.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
rogač; nutritivna kvaliteta; proizvodnja; jadranski otoci
(carob; nutritional quality; processing; Adriatic islands)
Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua L., Fabaceae), porijeklom iz male Azije (Sirije i Palestine), od vremena grčke kolonizacije rasprostranjen je na čitavom području Mediterana, a od 18. stoljeća kultivira se u Meksiku, Americi i južnoj Africi. Plod rogača je 20-tak cm dugačka mahuna, zelenkaste boje, koja nakon berbe (obično krajem ljeta) počinje tamnjeti i na koncu postaje tamno-smeđa. Slatkog je okusa, specifične arome i spužvaste konzistencije te se u prehrani stanovništva mediteranskog podneblja koristi od davnina. U nutritivnom smislu, mahune rogača karakterizira visok udio ugljikohidrata i prehrambenih vlakana te izrazito nizak udio masti. Novija istraživanja ukazuju i na visoku zastupljenost nutritivnih minerala (osobito Ca) te neesencijalnih bioaktivnih komponenata (fenolnih kiselina, flavonoida, tanina i sl.) koje se povezuju za mnogobrojnim protektivnim učincima rogača te opravdavaju njegovu dugogodišnju primjenu u tradicionalnoj medicini. Usprkos visokoj nutritivnoj kvaliteti i značajnom udjelu fitoprotektivnih sastavnica, rogač se danas vrlo malo koristi u prehrani pa je posljedično zapostavljena i njegova kultivacija u našim krajevima. Osim činjenice da u priobalju i na otocima vrlo uspješno raste kao samonikla biljka što omogućuje održivu i ekološku kultivaciju, oživljavanju uzgoja rogača u našim krajevima trebalo bi doprinjeti širenje novih saznanja o njegovoj visokoj nutritivnoj kvaliteti i protektivnim učincima na zdravlje kao i pronalaženje novih načina uklapanja rogača u moderne obrasce prehrane u smislu kreiranja funkcionalnih namirnica. Upravo je stoga cilj ovog rada ukazati još jednom na vrijednost rogača kao hrane i kao lijeka, s posebnim osvrtom na istraživanja provedena na lokalnim sortama, što bi trebalo doprinjeti revitalizaciji njegove kultivacije i konzumacije u ovim prostorima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb