Pregled bibliografske jedinice broj: 509758
Kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica
Kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 42 (2011), 2; 111-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 509758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica
(Chemical composition and cholesterol content in eggs of domestic and commercial hens)
Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 42
(2011), 2;
111-117
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kemijski sastav; kolesterol; jaja domaćih nesilica; jaja komercijalnih nesilica
(chemical composition; cholesterol; domestic and commercial hen eggs)
Sažetak
Cilj je istraživanja bio ispitati i usporediti osnovni kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica, kao namirnici životinjskog podrijetla bogatoj hranjivim tvarima i kolesterolom. Ispitivanje je provedeno na uzorcima jaja domaćih nesilica uzorkovanih u seoskim kućanstvima (n=30) te jajima komercijalnih nesilica uzorkovanih iz više trgovina od različitih proizvođačkih marki (n=30). Određen je podjednak osnovni kemijski sastav u obje ispitne kategorije jaja, s prosječnim udjelom vode od oko 50%, 16% sirovih bjelančevina, 31% sirovih masti, 2% pepela i 1% ugljikohidrata. Rezultati istraživanja pokazali su da se konzumiranjem jednog jaja u organizam približno unese oko 150 mg kolesterola, a što je polovina preporučenog dnevnog unosa kolesterola. Udio kolesterola u jajima domaćih nesilica kretao se od 7, 27 do 11, 28 mg/g, a u jajima komercijalnih nesilica od 7, 12 do 8, 00 mg/g. Utvrđeni prosječni udjeli kolesterola u žumanjku jaja domaćih nesilica od 8, 92 mg/g te 7, 42 mg/g u žumanjku jaja komercijalnih nesilica, pokazali su da jaja domaćih nesilica sadrže statistički značajno viši (p<0, 05) udio kolesterola u odnosu na jaja komercijalnih nesilica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin