Pregled bibliografske jedinice broj: 509186
Spektrofluorimetrijska analiza meda
Spektrofluorimetrijska analiza meda, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 509186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofluorimetrijska analiza meda
(Spectrofluorimetric analysis of honey)
Autori
Salaj, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.04
Godina
2011
Stranica
76
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
med; spektrofluorimetrija; emisijski spektri; intenzitet fluorescencije
(honey; spectrofluorimetry; emission spectra; fluorescence intensity)
Sažetak
Mogućnost primjene spektrofluorimetrije kao brze, jeftine i pouzdane metode u nedvojbenoj identifikaciji uniflornih vrsta meda ispitana je snimanjem trodimenzionalnih spektara fluorescencije, određivanjem intenziteta fluorescencije pri točno odredenim valnim duljinama ekscitacije/emisije te snimanjem emisijskih spektara fluorescencije pri točno određenim valnim duljinama ekscitacije puferskih otopina različitih vrsta uniflornog meda. Dodatno, ispitan je i utjecaj termičkog tretmana, kao i jednogodišnjeg skladištenja meda na intenzitet fluorescencije i oblik emisijskih krivulja fluorescencije. Snimanje trodimenzionalnog spektra fluorescencije u rasponu valnih duljina ekscitacije od 260 do 400 nm te emisije u rasponu od 300 do 520 nm pokazalo je da uzorci meda različitog botaničkog porijekla posjeduju djelomično različite trodimenzionalne spektre fluorescencije na kojima se ističu karakteristični vrhovi fluorescencije centrirani pri različitim valnim duljinama ekscitacije/emisije. Obzirom na intenzitet karakterističnih vrhova fluorescencije pri 280/350, 330/470 te 390/470 nm, moguće je nedvojbeno razlikovati lipin, kaduljin i kestenov med. Uniflorne vrste meda moguće je razlikovati po obliku normaliziranih emisijskih krivulja fluorescencije pri 260 nm, dok pomak prema višim ekscitacijskim duljinama (280, 330, 360 i 390 nm) rezultira sniženom mogućnošću razlikovanja. Termički tretman i jednogodišnje skladištenje utječu na sniženje intenziteta fluorescencije, ali se ne odražavaju na oblik normaliziranih emisijskih krivulja fluorescencije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)