Pregled bibliografske jedinice broj: 508913
Ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima
Ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima, 1988., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 508913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima
(Investigation of corrosion of aluminium in fruit juices)
Autori
Mikić, Slavko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.05
Godina
1988
Stranica
57
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminij ; voćni sokovi ; korozija
(aluminium ; fruit juices ; corrosion)
Sažetak
Ispitana je korozija aluminija u voćnim sokovima od šljive, jagode, borovnice, mandarine i grejpa. Praćena je promjena potencijala Al-elektrode u ovisnosti o vremenu do uspostave stacionarne vrijednosti potencijala (cca 25 sati). Nakon toga provedena je stacionarna katodna galvanostatska polarizacija Al-elektrode. Iz linearnog dijela polarizacijske krivulje (tzv. Tafelovog pravca) određeni su nagib Tafelovog katodnog pravca, b(k) te vrijednosti korozijske struje, i(kor) i korozijskog potencijala, E(kor). Najveće korozijske struje izmjerene su u soku od grejpa, a najmanje u soku od mandarine, što je u korelaciji sa sadržajem ukupnih kiselina u navedenim sokovima (što je veći sadržaj ukupnih kiselina u soku to je veća i struja korozije). Ispitivanja su pokazala da na brzinu korozije aluminija u ispitivanim voćnim sokovima dominantan utjecaj ima sadržaj voćnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija