Pregled bibliografske jedinice broj: 506989
Energetsko iskorištavanje otpada životinjskog podrijetla
Energetsko iskorištavanje otpada životinjskog podrijetla // Europski poslovni forum o obnovljivim izvorima energije, EBFRES 2010 / HGK (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010. str. 30-31 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 506989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetsko iskorištavanje otpada životinjskog podrijetla
(Exploatation of energy from animal waste)
Autori
Kalambura, Sanja ; Stranjik, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Europski poslovni forum o obnovljivim izvorima energije, EBFRES 2010
/ HGK - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010, 30-31
Skup
Europski poslovni forum o obnovljivim izvorima energije, EBFRES 2010
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19.03.2010. - 20.03.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
otpad životinjskog podrijetla ; energija ; bioplin ; alkalna hidroliza
(animal by products ; energy ; alkaline hydrolysis ; bio gas)
Sažetak
Otpad životinjskog podrijetla sastavni je dio naše svakidašnjice. U najvećoj mjeri nastaje u klaonicama papkara i peradi, a zbog sve veće konzumacije mesa njegov je rast zadnjih dvadeset godina stalan. Metodom obrade u kafilerijama otpad životinjskog podrijetla reciklira se u mesno-koštano brašno i tehničku mast. Svoju primjenu mesno- koštano brašno, kao izvor proteina životinjskog podrijetla, nalazilo je u proizvodnji hrane za stoku, no pojavom goveđe spongiformne encefalopatije uvedena je zabrana korištenja prerađevina proteina životinjskog podrijetla u prehrani. Proteini životinjskog podrijetla imaju vrlo visoku biološku vrijednost, nalaze se u kostima, koži i krvi te potječu iz materijala za čiju se sintezu koriste. Po svom sastavu najsličniji su kvascu, proteinima soje i suncokreta. No, biljni proteini u pogledu kvalitete ishrane stoke mogu postići visoku biološku vrijednost samo ako su dobro kombinirani. Nadalje, primjena mesno- koštanog brašna ima tržišnu vrijednost u gnojidbi tla, a sve veće količine proteina životinjskog podrijetla otvaraju različite mogućnosti upotrebe, posebice u energetske svrhe odnosno proizvodnji bioplina. Energija kao bitan pokretački element gospodarstva i svih društvenih aktivnosti predstavlja za Europu jedno od temeljnih pitanja. Današnje dostupne tehnologije ipak su nedostatne i upućuju na istraživanje različitih mogućnosti korištenja otpada za proizvodnju energije, a koje ujedno neće predstavljati opasnost za okoliš. S tim u svezi razvoj novih tehnologija oporabe proteina životinjskog podrijetla, osim dosadašnje termičke obrade u kafilerijama, u pogledu učinkovitog korištenja postao je primarni cilj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Alkalna hidroliza, kao alternativna metoda zbrinjavanja otpada životinjskog podrijetla, nameće se kao jedno od rješenja zbrinjavanja visoko rizičnih proteina, otvarajući tako nove mogućnosti u pogledu visoko profitabilnih i za okoliš prihvatljivih tehnologija.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište Velika Gorica