Pregled bibliografske jedinice broj: 506723
Milk urea concentration in Holstein and Simmental cows
Milk urea concentration in Holstein and Simmental cows // Mljekarstvo, 61 (2011), 1; 45-55 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 506723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Milk urea concentration in Holstein and Simmental cows
Autori
Bendelja, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša ; Ivkić, Zdenko ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61
(2011), 1;
45-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
milk urea; breed; number of lactation; milking; season
Sažetak
Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima, kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, te ima sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u mlijeku, osim hranidbe utječe niz čimbenika kao što su: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, dnevna proizvodnja i kemijski sastav mlijeka, broj somatskih stanica, sezona i mužnja. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine krava (holstein i simentalska), redoslijeda laktacije (1., 2., 3., 4. i 5.), mužnje (jutarnja - večernja) i sezone (proljeće-ljeto i jesen-zima) na koncentraciju ureje u mlijeku. Za svaku pasminu utvrđena je dnevna količina mlijeka, udio mliječne masti, proteina, laktoze, koncentracija ureje i broj somatskih stanica u mlijeku. Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure General Linear Model, programskog sustava SAS (1999). Pasmina krava značajno je utjecala na dnevnu količinu mlijeka i log broj somatskih stanica (P<0, 001), udio laktoze u mlijeku (P<0, 01), udio mliječne masti i koncentraciju ureje u mlijeku (P<0, 05). Redoslijed laktacije značajno je utjecao na dnevnu količinu mlijeka (P<0, 001), udio proteina u mlijeku (P<0, 001 i P<0, 01) te na koncentraciju ureje u mlijeku ali samo kod holstein pasmine (P<0, 05). Vrijeme mužnje značajno je utjecalo na udio mliječne masti i proteina (P<0, 001) u mlijeku holstein krava odnosno na udio laktoze (P<0, 05) i koncentraciju ureje (P<0, 05) u mlijeku simentalskih krava. Sezona je imala značajan utjecaj na udio mliječne masti i proteina u mlijeku (P<0, 001) odnosno na koncentraciju ureje i log broj somatskih stanica (P<0, 01). Određivanje koncentracije ureje u kravljem mlijeku trebalo bi sustavno provoditi i u RH, kako bi se utvrdile standardne fiziološke vrijednosti karakteristične za pojedinu pasminu krava, a u cilju procjene izbalansiranosti obroka energijom i proteinima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Zdenko Ivkić
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)