Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 506502

Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću


Rumora, Ivana
Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 506502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću
(Development of the Milk Toffee with improved nutritional value)

Autori
Rumora, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.10

Godina
2010

Stranica
78

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Kobrehel Pintarić, Irena

Ključne riječi
inulin; šećerni alkoholi; mliječne karamele; funkcionalni proizvod; senzorika
(inulin; sugar alcohols; milk toffee; functional product; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost razvoja novih mliječnih karamela koje će imati poboljšanu nutritivnu vrijednost te utvrditi njihovu senzorsku prihvatljivost. Prilikom razvoja novih receptura modificirna je standardna receptura mliječne karamele. U modifikaciji recepture su se kao funkcionalni sastojci koristili fruktani tipa inulina te šećerni alkoholi (izomalt i maltitol) za koje je znanstveno dokazano da imaju pozitivan utjecaj na ljudski organizam, posebice za utjecaj inulina na gastrointestinalni sustav. Novorazvijeni proizvodi podvrgnuli su se senzorskom ocjenjivanju koje su proveli senzorski analitičari (n=9) kvantitativnom deskriptivnom analizom (QDA), a potencijalna skupina potrošača (n=15) preko hedonističkih skala procijenila je prihvatljivost proizvoda. Senzorska analiza uzoraka dodatno je provedena i na elektronskom jeziku kako bi se utvrdila mogućnost njegove primjene u razvoju novih proizvoda. Svi dobiveni rezultati statistički su obrađeni višefaktorskm analizom uz pomoć računalnog programa Statistica 8.0. Radom je pokazano da mliječna karamela može poslužiti kao prikladan medij za uvođenje funkcionalnih sastojaka, tj. za pripravu konditorskog proizvoda sa poboljšanom hranjivom vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Rumora, Ivana
Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rumora, I. (2010) 'Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rumora, Ivana}, year = {2010}, pages = {78}, keywords = {inulin, \v{s}e\'{c}erni alkoholi, mlije\v{c}ne karamele, funkcionalni proizvod, senzorika}, title = {Razvoj mlije\v{c}nih karamela s pobolj\v{s}anom nutritivnom vrijedno\v{s}\'{c}u}, keyword = {inulin, \v{s}e\'{c}erni alkoholi, mlije\v{c}ne karamele, funkcionalni proizvod, senzorika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rumora, Ivana}, year = {2010}, pages = {78}, keywords = {inulin, sugar alcohols, milk toffee, functional product, sensory analysis}, title = {Development of the Milk Toffee with improved nutritional value}, keyword = {inulin, sugar alcohols, milk toffee, functional product, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font