Pregled bibliografske jedinice broj: 506447
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 418-422 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 506447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa
(Microbial characterisation of horse meat dry sausage)
Autori
Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić-Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Vragović, Natalija ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 6;
418-422
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
horse ; dry sausage ; lactic acid bacteria ; inhibition
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mikrobiološke promjene u trajnim kobasicama od konjskog mesa prema fazama zrenja i sezoni proizvodnje, determinirati bakterije mliječne kiseline i ispitati njihov inhibicijski potencijal prema bakteriji Listeria monocytogenes. Sezona proizvodnje značajno je utjecala naukupni broj bakterija, broj bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka i kvasaca u gotovom proizvodu (p<0, 05). Bakterije mliječne kiseline bile su najbrojnija mikrobna populacija u nadjevu, uz značajan broj kvasaca i koagulaza negativnih koka. Najčešće izolirana vrsta bakterija mliječne kiseline bila je Lactobacillus plantarum (56 %), a potom Weisella confusa (26 %), Lactobacillus fermentum (6 %), Lactobacillus pentosus (6 %), Lactococcus lactis subsp. lactis (2 %), Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii (2 %) i Weisella viridescens (2 %). Najsnažnije inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes in vitro pokazali su izolati laktobacila. Dobiveni rezultati mogu poslužiti boljem razumijevanju specifičnosti fermentacije kobasica od konjskog mesa u odnosu na druge vrste mesa te poslužiti u postupku standardizacije proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Damir Alagić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Miomir Stojnović
(autor)
Natalija Vragović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH