Pregled bibliografske jedinice broj: 505624
Tokskikologija hrane
Tokskikologija hrane / Sutlović, Davorka (ur.).
Split: Redak, 2011
CROSBI ID: 505624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tokskikologija hrane
(Food toxicology)
Autori
Sutlović, Davorka ; Marušić, Jadranka ; Stipišić, Angela ; Poljak, Vedran ; Laštre Primorac, Danja ; Majić, Zrinka ; Luetić, Sanja ; Knezović, Zlatka ; Papić, Jasminka ; Žafran Novak, Jelena ; Fulgosi, Hrvoje ; Pollak, Lea ; Žuntar, Irena ; Plavšić, Franjo
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Redak
Grad
Split
Godina
2011
Stranica
314
ISBN
978-953-7595-40-1
Ključne riječi
toksikologija hrane ; GMO hrana ; rizična hrana ; aditivi u hrani
(food toxicology ; GMO foods ; high risk foods ; food additives)
Sažetak
Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija. Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
216-2160800-0655 - Metali u kosturima iz starohrvatskih grobova u Kliškoj i Bribirskoj županiji (Sutlović, Davorka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Lea Pollak
(autor)
Angela Stipišić
(autor)
Vedran Poljak
(autor)
Davorka Sutlović
(autor)
Jasminka Papić
(autor)
Jadranka Marušić
(autor)
Irena Žuntar
(autor)
Zlatka Knezović
(autor)
Franjo Plavšić
(autor)
Jelena Žafran Novak
(autor)
Hrvoje Fulgosi
(autor)