Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 505610

Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa


Ivanković, Ante; Caput, Pavo; Prekalj, Gracijano; Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Šubara, Gordan; Šuran, Edmondo
Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 64 (2010), 91-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 505610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa
(Characteristics of the istrian cattle in beef production)

Autori
Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Prekalj, Gracijano ; Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Šubara, Gordan ; Šuran, Edmondo

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 64 (2010); 91-99

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
istarsko govedo; goveđe meso; kvaliteta trupa; kvaliteta mesa
(Istrian Cattle; beef meat; carcass quality; meat quality)

Sažetak
Istarsko govedo jedna je od autohtonih ugroženih pasmina koja se nastoji reafirmirati kroz program proizvodnje kvalitetne i prepoznatljive govedine. Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike muške junadi istarskog goveda u procesu tova kao i kvalitativne osobitosti trupova odnosno mesa. Utvrđeni prosječni dnevni prirast tijekom razdoblja tova je umjeren (1, 032 kg/dan). Postignuta tjelesna masa u dobi dvanaest (387, 7 kg), petnaest (470, 5 kg) i osamnaest mjeseci (579, 3 kg) ukazuje na povoljan kapacitet rasta istarskog goveda. U dobi od 25 mjeseci, završna klaonička masa je iznosila 768, 0 kg. Prosječna masa toplih polovica iznosila je 426 kg a randman 55, 46 %. Udio kostiju u obrađenom trupu iznosio je 26, 41 %. Pokazatelji boje i pH ukazuju na neznatno tamniju boju mesa. Kemijska analiza mesa ukazuje na povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Provedeno istraživanje ukazuje na povoljan kapacitet rasta i dobru kvalitetu mesa istarskog goveda. Aktualna populacija istarskog goveda u okviru provedbe programa gospodarske reafirmacije može postići dostatnu razinu konkurentnosti bez značajnijeg protežiranja tovnih odlika što olakšava provedbu primarnog konzervacijskog cilja, očuvanja genetske varijabilnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Ante; Caput, Pavo; Prekalj, Gracijano; Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Šubara, Gordan; Šuran, Edmondo
Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 64 (2010), 91-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ivanković, A., Caput, P., Prekalj, G., Kelava, N., Konjačić, M., Šubara, G. & Šuran, E. (2010) Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 64, 91-99.
@article{article, author = {Ivankovi\'{c}, Ante and Caput, Pavo and Prekalj, Gracijano and Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and \v{S}ubara, Gordan and \v{S}uran, Edmondo}, year = {2010}, pages = {91-99}, keywords = {istarsko govedo, gove\dje meso, kvaliteta trupa, kvaliteta mesa}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {64}, issn = {0351-0832}, title = {Odlike istarskog goveda u proizvodnji gove\djeg mesa}, keyword = {istarsko govedo, gove\dje meso, kvaliteta trupa, kvaliteta mesa} }
@article{article, author = {Ivankovi\'{c}, Ante and Caput, Pavo and Prekalj, Gracijano and Kelava, Nikolina and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and \v{S}ubara, Gordan and \v{S}uran, Edmondo}, year = {2010}, pages = {91-99}, keywords = {Istrian Cattle, beef meat, carcass quality, meat quality}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {64}, issn = {0351-0832}, title = {Characteristics of the istrian cattle in beef production}, keyword = {Istrian Cattle, beef meat, carcass quality, meat quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font