Pregled bibliografske jedinice broj: 505510
UTJECAJ EKSTRAKATA BAZGE I MAJCINE DUŠICE NA RAST PATOGENOG KVASCA Candida albicans
UTJECAJ EKSTRAKATA BAZGE I MAJCINE DUŠICE NA RAST PATOGENOG KVASCA Candida albicans, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 505510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ EKSTRAKATA BAZGE I MAJCINE DUŠICE NA RAST PATOGENOG KVASCA Candida albicans
(THE EFFECT OF ELDER AND THYME OF THE GROWTH Candida albicans)
Autori
Ereš, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
antimikrobni ucinak; Candida albicans; bazga; majcina dušica
(antimicrobical effect; Candida albicans; elder; thyme)
Sažetak
Bazga i majcina dušica su ljekovite biljke kojima se zbog visoke koncentracije fenolnih spojeva pripisuje antimikrobno djelovanje. Kako su podaci o utjecaju biološki aktivnih spojeva majcine dušice i cvijeta bazge oskudni, cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj sastojaka njihovih ekstrakata na rast patogenog kvasca Candida albicans. Istraživanja su provedena sa uzorcima majcine dušice te cvijeta kultivirane i samonikle bazge ubranih na razlicitim geografskim podrucjima Republike Hrvatske. Inhibicija rasta kvasca odabranim ekstraktima istraživana je primjenom turbidimetrijske metode te je na osnovi dobivenih rezultata istraživanja donesen zakljucak o njihovom antimikrobnom djelovanju. Najveca koncentracija ukupnih fenola odredena je za ekstrakt majcine dušice i kod suhog cvijeta bazge ubrane na podrucju Zagreba s obzirom na ostale uzorke ekstrakata bazge. Rezultati turbidimetrijske metode pokazuju da ekstrakt bazge ubran na podrucju Like vec nakon 2 sata pokazuje znatan porast stupnja inhibicije na rast istraživanog kvasca Candida albicans. Ostali ekstrakti nakon 4 sata imaju podjednako antimikrobno djelovanje iako imaju razlicite koncentracije ukupnih fenola. Pretpostavka je da svi fenolni spojevi nemaju ista antimikrobna svojstva
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)