Pregled bibliografske jedinice broj: 504726
Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture
Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (2010), 4; 108-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 504726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture
(Characterization of bacterial strain Lactobacillus plantarum 1K isolated from „Slavonski kulen“, as probiotic functional starter culture)
Autori
Frece, Jadranka ; Čvek, Domagoj ; Kovačević, Dragan ; Gobin, Ivana ; Tihana, K. ; Markov Ksenija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIII
(2010), 4;
108-114
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
probiotik; funkcionalne starter kulture; L. plantarum; in vitro i in vivo adhezija; Salmonella sp.
(probiotic; funcional starter-cultures; L. plantarum; in vitro and in vivo adhesion; Salmonella sp.)
Sažetak
U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21, 96 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih stanica Salmonella sp. u miševa inficiranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L. plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcionalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Ivana Gobin
(autor)
Domagoj Čvek
(autor)
Dragan Kovačević
(autor)
Ksenija Markov
(autor)