Pregled bibliografske jedinice broj: 504594
Postupanje laboratorija u kontekstu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu po zaprimanju uzorka
Postupanje laboratorija u kontekstu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu po zaprimanju uzorka // Novi pristup u mikrobiološkoj kontroli hrane
Zagreb, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 504594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupanje laboratorija u kontekstu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu po zaprimanju uzorka
(Proceedings in the laboratory after sample receiving in compliance with Ordinance on food microbiology criteria)
Autori
Humski, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Novi pristup u mikrobiološkoj kontroli hrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2010. - 07.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
laboratorijski postupak; zaprimanje uzorka
(laboratory procedure; sample recieving)
Sažetak
Uzorkovanje je potrebno provoditi priborom za uzorkovanje na način da se spriječi svako njegovo naknadno onečišćenje, kvarenje i oštećenje kao i onečišćenje, kvarenje i oštećenje hrane od koje je izuzet. Prilikom uzorkovanja, potrebno je uzeti broj elementarnih jedinica uzorka koji je propisan Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu odnosno Pravilnikom o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje. Osim uzetog broja jedinica potrebno je voditi računa i o količini uzetog uzorka. U slučaju kada nije moguće osigurati tu količinu, tada se prije samog uzorkovanja treba posavjetovati s laboratorijem o količini uzorka koji će biti dostatan za propisano mikrobiološko ispitivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita