Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504587

Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane


Humski, Andrea
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane // Biološke opasnosti u hrani
Zagreb, Hrvatska, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)


CROSBI ID: 504587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane
(Campylobacter - a ''knew''challenge for food saftey)

Autori
Humski, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Skup
Biološke opasnosti u hrani

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.12.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
campylobacter; sigurnost hrane
(campylobacter; food safety)

Sažetak
Zbog postojanja prirodnih životinjskih rezervoara, izvorom kontaminacije s Campylobacter spp. mogu biti brojne kategorije prehrambenih proizvoda (meso, mlijeko) i vode.Različite bakterije pa tako i Campylobacter spp., učestalo su prisutne u probavnom sustavu, na perju ili dlaci, te u okolišu domaćih i divljih životinja. Iz tog razloga je njihovu prisutnost teško u potpunosti eliminirati unutar prehrambenog lanca pa se za sve proizvode koji nisu podvrgnuti termičkoj obradi pretpostavlja da sadrže određeni broj patogenih mikroorganizama. Tijekom prerade hrane, transporta i distribucije, broj živih stanica termotolerantnih kampilobaktera se smanjuje. S obzirom na podrijetlo i mogućnosti širenja unutar cijelog prehrambenog lanca, implementacija kontrolnih strategija u cilju redukcije ovih mikroorganizama u svježem mesu i proizvodima od svježega mesa, uključuje uvođenje niza posebnih mjera koje se provode na razini uzgoja, a posebice tijekom klaoničke obrade i prerade jer predstavljaju jedan od najefikasnijih način u sprečavanju širenja alimentarnih infekcija putem konzumiranja proizvoda od svježeg mesa Zakonskim odredbama na razini EU postavljen je okvir za implementaciju sustavnog nadzora nad određenim zoonotskim agensima unutar cijelog lanca proizvodnje hrane, s opisanim načinom i postupcima provođenja radi jednostavnijeg prikupljanja i analize temeljnih podataka iz različitih izvora, a unutar kojeg pojedine zemlje članice provode svoje specifične mjere i nacionalne programe, neke već i dva desetljeća, što onim zemljama koje tek započinju olakšava vođenje sustava kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Humski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane // Biološke opasnosti u hrani
Zagreb, Hrvatska, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
Humski, A. (2009) Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane. U: Biološke opasnosti u hrani.
@article{article, author = {Humski, Andrea}, year = {2009}, keywords = {campylobacter, sigurnost hrane}, title = {Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane}, keyword = {campylobacter, sigurnost hrane}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Humski, Andrea}, year = {2009}, keywords = {campylobacter, food safety}, title = {Campylobacter - a ''knew''challenge for food saftey}, keyword = {campylobacter, food safety}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font