Pregled bibliografske jedinice broj: 504587
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane // Biološke opasnosti u hrani
Zagreb, Hrvatska, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 504587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Campylobacter - ''novi'' izazov za sigurnost hrane
(Campylobacter - a ''knew''challenge for food saftey)
Autori
Humski, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
Biološke opasnosti u hrani
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.12.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
campylobacter; sigurnost hrane
(campylobacter; food safety)
Sažetak
Zbog postojanja prirodnih životinjskih rezervoara, izvorom kontaminacije s Campylobacter spp. mogu biti brojne kategorije prehrambenih proizvoda (meso, mlijeko) i vode.Različite bakterije pa tako i Campylobacter spp., učestalo su prisutne u probavnom sustavu, na perju ili dlaci, te u okolišu domaćih i divljih životinja. Iz tog razloga je njihovu prisutnost teško u potpunosti eliminirati unutar prehrambenog lanca pa se za sve proizvode koji nisu podvrgnuti termičkoj obradi pretpostavlja da sadrže određeni broj patogenih mikroorganizama. Tijekom prerade hrane, transporta i distribucije, broj živih stanica termotolerantnih kampilobaktera se smanjuje. S obzirom na podrijetlo i mogućnosti širenja unutar cijelog prehrambenog lanca, implementacija kontrolnih strategija u cilju redukcije ovih mikroorganizama u svježem mesu i proizvodima od svježega mesa, uključuje uvođenje niza posebnih mjera koje se provode na razini uzgoja, a posebice tijekom klaoničke obrade i prerade jer predstavljaju jedan od najefikasnijih način u sprečavanju širenja alimentarnih infekcija putem konzumiranja proizvoda od svježeg mesa Zakonskim odredbama na razini EU postavljen je okvir za implementaciju sustavnog nadzora nad određenim zoonotskim agensima unutar cijelog lanca proizvodnje hrane, s opisanim načinom i postupcima provođenja radi jednostavnijeg prikupljanja i analize temeljnih podataka iz različitih izvora, a unutar kojeg pojedine zemlje članice provode svoje specifične mjere i nacionalne programe, neke već i dva desetljeća, što onim zemljama koje tek započinju olakšava vođenje sustava kontrole.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina