Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504166

Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre


Sigler, Melani
Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre, 2010., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 504166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre
(Effect of olive oil enriched diet on fatty acid composition of brain phospholipids from mice during liver regeneration)

Autori
Sigler, Melani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
07.10

Godina
2010

Stranica
52

Mentor
Pantović, Radojka

Ključne riječi
ekstrakcija na čvrstoj fazi; fosfolipidi; masne kiseline
(fatty acids; phospholipids; solid phase extraction)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj prehrane uz dodatak maslinovog ulja na masne kiseline mozga fosfolipida mozga miša tijekom rane faze regeneracije jetre. Pokusne životinje bili su C57Bl miševi iz uzgoja Medicinskog fakulteta u Rijeci. Miševi su hranjeni u vremenskom periodu od tri tjedna standardnom hranom i hranom obogaćenom maslinovim uljem (5%, w/w), u kojemu prevladava oleinska kiselina (18:1n-9). Eksperimentalne životinje anestezirane su eterom te podvrgnute 1/3 parcijalnoj hepatektomiji (pHx). Ukupni lipidi ekstrahirani su iz tkiva mozga u sustavu otapala kloroform / metanol (2:1, v/v) prema modificiranoj Folchovoj metodi. Fosfolipidi su odijeljeni iz smjese ukupnih lipida metodom ekstrakcije na čvrstoj fazi. Masne kiseline fosfolipida određene su kao metilni esteri plinskom kromatografijom. Dobiveni podaci statistički su obrađeni, a utjecaj parcijalne hepatektomije na sadržaj fosfolipida i sastav masnih kiselina u mozgu miša prikazan je grafički. Prehrana maslinovim uljem koje sadrži pretežno oleinsku kiselinu, kod miševa u modelu parcijalne hepatektomije, rezultira promjenama na razini polinezasićenih masnih kiselina u mozgu (AA, arahidonske i DHA, dokozaheksaenske).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Radojka Pantović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sigler, Melani
Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre, 2010., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Sigler, M. (2010) 'Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sigler, Melani}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi, fosfolipidi, masne kiseline}, title = {Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga mi\v{s}a tijekom regeneracije jetre}, keyword = {ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi, fosfolipidi, masne kiseline}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sigler, Melani}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {fatty acids, phospholipids, solid phase extraction}, title = {Effect of olive oil enriched diet on fatty acid composition of brain phospholipids from mice during liver regeneration}, keyword = {fatty acids, phospholipids, solid phase extraction}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font