Pregled bibliografske jedinice broj: 503928
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog krmnog graška
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog krmnog graška, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 503928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog krmnog graška
(Agronomic properties of new genotypes winter pea)
Autori
Rajn, Zdenkica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2010
Stranica
24
Mentor
Uher, Darko
Ključne riječi
bakterizacija; soj; kultivar graška; prinos; kakvoća
(inoculated; strain; genotype of pea; yield; quality)
Sažetak
Tijekom godine (2008./2009.) utvrđivana su najvažnija agronomska svojstva novih genotipova ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sa sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica utvrđen je na korijenu kultivara Ozimi šampion bakteriziranog sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (45 kvržica/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 2610 kg/ha (kontrola), do 2937 kg/ha (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26). Ukupno najveći sadržaj sirovih bjelančevina utvrđen je kod kultivara Ozimi Šampion bakteriziran sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (259, 9 g/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Uher
(mentor)