Pregled bibliografske jedinice broj: 503900
Kemijsko nasilje nad hranom
Kemijsko nasilje nad hranom // COAST projekt Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP): Druga godina provedbe Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji – kako dalje ?
Split, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 503900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijsko nasilje nad hranom
(Chemical violence in food industry)
Autori
Vinković Vrček, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Izvornik
COAST projekt Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP): Druga godina provedbe Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji – kako dalje ?
/ - , 2011
Skup
COAST projekt Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP): Druga godina provedbe Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji – kako dalje ?
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 24.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kemijska kontaminacija; zdravlje; učinak na zdravlje; ekološka u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu
(chemical contamination; food; health impact; ecological vs. conventional agriculture)
Sažetak
Smatra se da je, pored globalnog klimatskog poremećaja, nasilna impregnacija okoliša industrijskim kemikalijama postala jedan od najvažnijih ekoloških problema u 21. stoljeću. Uznemirujući podaci o povećanoj učestalosti alergija, raka, neuroloških i reproduktivnih bolesti, kao i o neumjerenoj i sve intenzivnijoj proizvodnji različitih vrsta kemikalija potakli su odgovorne u europskim institucijama da ponovo preispitaju potrebu, vrijednost i štetnost kemikalija na tržištu. U ovom predavanju biti će izložen dio priče o izloženosti kemikalijama, poglavlje o kemijskoj kontaminaciji hrane. Kao sve što nas okružuje, tako je i hrana po svom osnovnom sastavu kompleksan spoj različitih kemikalija. Međutim, osim osnovnog sastava, hrana biva kontaminirana i mnogim drugim kemikalijama koje u nju dospijevaju iz okoliša, putem uzgoja uporabom gnojidbe, veterinarskih lijekova, pesticida, herbicida, iz proizvodnih procesa, pa čak i iz ambalaže. Način proizvodnje hrane definira i naš odnos prema prirodi, prostoru i bioraznolikosti. Istovremeno, način proizvodnje hrane definira i sastav hrane. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno-tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog "prehrambenog nasilja".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Ivana Vinković Vrček
(autor)