Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503899

Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi


Biđin, Marina
Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, / (2010), 6; 356-359 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 503899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi
(Eggs of domestic poultry-a highly valuable food in human nutrition)

Autori
Biđin, Marina

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) (2010), 6; 356-359

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
jaja; hranjiva vrijednost
(eggs; nutrition value)

Sažetak
Jaja su visokovrijedna namirnica, lako dostupna i zastupljena u prehrani ljudi širom svijeta. Zbog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i posebno visoke energetske vrijednosti, jaja su dugo vremena smatrana namirnicom što izrazito pogoduje ljudskom zdravlju. Takvo, već opće prihvaćeno mišljenje, dovedeno je u sumnju kasnijim istraživanjima, što su u prvi plan stavljala negativne posljedice visokog sadržaja kolesterola u jajima. Ipak, novije spoznaje odbacuju stavove o jajima kao "rizičnim" namirnicama, i upućuju na što raznovrsniju prehranu u kojoj jaja zadržavaju važno mjesto. Premda su jaja domaće peradi (kokoš, patka, guska, puran, prepelica)po sastavu gotovo ista, u svijetu je nesumnjivo najveća proizvodnja i potrošnja kokošjih jaja. Od ostalih vrsta jaja, značajna je proizvodnja pačjih (pogotovo u Kini), dok prepeličja jaja, iako oglašavana kao vrlo zdrava, ne bilježe veliku potrošnju. Potražnja za jajima određene vrste peradi i posebna organoleptička svojstva, rezultat su uvriježenih sklonosti tržišta, ali i gospodarske situacije na nekom prostoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Biđin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biđin, Marina
Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, / (2010), 6; 356-359 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Biđin, M. (2010) Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, / (6), 356-359.
@article{article, author = {Bi\djin, Marina}, year = {2010}, pages = {356-359}, keywords = {jaja, hranjiva vrijednost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {/}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Jaja doma\'{c}e peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi}, keyword = {jaja, hranjiva vrijednost} }
@article{article, author = {Bi\djin, Marina}, year = {2010}, pages = {356-359}, keywords = {eggs, nutrition value}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {/}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Eggs of domestic poultry-a highly valuable food in human nutrition}, keyword = {eggs, nutrition value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font