Pregled bibliografske jedinice broj: 503525
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.)
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (Asparagus officinalis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 503525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.)
(Effects of thermal processing on antioxidant activity of asparagus (<i>Asparagus officinalis</i> L.))
Autori
Mandac, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
26.10
Godina
2009
Stranica
46
Mentor
Jukić, Mila
Neposredni voditelj
Burčul, Franko
Ključne riječi
antioksidacija; šparoga; DPPH; Briggs-Rauscher; ukupni fenoli; Asparagus
(antioxidant activity; asparagus; DPPH; Briggs-Rauscher; total phenols; Asparagus)
Sažetak
Šparoga (<i>Asparagus officinalis</i> L.) trenutno je na široko kultivirana u mnogim europskim zemljama osobito u Njemačkoj, Francuskoj i Sjevernoj Americi. Šparoga se od davnina koristi kao ljekovita biljka kod raznih zdravstvenih poteškoća. Šparoge imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost s obzirom na bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Bogata je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrže i prilično mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, dobar izvor tiamina i vitamina B6, dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, proteina, riboflavina, nijacina i magnezija. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida, koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i jača oslabljene kapilare. Sadrže i glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa, ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. Ovaj rad se temelji na pripravi vodenih ekstrakata (pri sobnoj i povišenoj temperaturi). Ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola. Cilj rada je ispitati antioksidacijska svojstva vodenog ekstrakta prije i nakon utjecaja termičke obrade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
Napomena
Završni rad - stručni studij.
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split