Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503525

UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.)


Mandac, Marko
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (Asparagus officinalis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 503525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.)
(Effects of thermal processing on antioxidant activity of asparagus (<i>Asparagus officinalis</i> L.))

Autori
Mandac, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
26.10

Godina
2009

Stranica
46

Mentor
Jukić, Mila

Neposredni voditelj
Burčul, Franko

Ključne riječi
antioksidacija; šparoga; DPPH; Briggs-Rauscher; ukupni fenoli; Asparagus
(antioxidant activity; asparagus; DPPH; Briggs-Rauscher; total phenols; Asparagus)

Sažetak
Šparoga (<i>Asparagus officinalis</i> L.) trenutno je na široko kultivirana u mnogim europskim zemljama osobito u Njemačkoj, Francuskoj i Sjevernoj Americi. Šparoga se od davnina koristi kao ljekovita biljka kod raznih zdravstvenih poteškoća. Šparoge imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost s obzirom na bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Bogata je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrže i prilično mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, dobar izvor tiamina i vitamina B6, dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, proteina, riboflavina, nijacina i magnezija. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida, koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i jača oslabljene kapilare. Sadrže i glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa, ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. Ovaj rad se temelji na pripravi vodenih ekstrakata (pri sobnoj i povišenoj temperaturi). Ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola. Cilj rada je ispitati antioksidacijska svojstva vodenog ekstrakta prije i nakon utjecaja termičke obrade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija

Napomena
Završni rad - stručni studij.



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mila Radan (mentor)

Avatar Url Franko Burčul (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mandac, Marko
UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (Asparagus officinalis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Mandac, M. (2009) 'UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (Asparagus officinalis L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandac, Marko}, year = {2009}, pages = {46}, keywords = {antioksidacija, \v{s}paroga, DPPH, Briggs-Rauscher, ukupni fenoli, Asparagus}, title = {UTJECAJ TERMI\v{C}KE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA \v{S}PAROGE (Asparagus officinalis L.)}, keyword = {antioksidacija, \v{s}paroga, DPPH, Briggs-Rauscher, ukupni fenoli, Asparagus}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandac, Marko}, year = {2009}, pages = {46}, keywords = {antioxidant activity, asparagus, DPPH, Briggs-Rauscher, total phenols, Asparagus}, title = {Effects of thermal processing on antioxidant activity of asparagus (Asparagus officinalis L.)}, keyword = {antioxidant activity, asparagus, DPPH, Briggs-Rauscher, total phenols, Asparagus}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font