Pregled bibliografske jedinice broj: 503505
Analiza tekstualnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica
Analiza tekstualnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica // 2nd International Conference "Vallis Aurea" focus on: Regional Development - Proceedings / Katalinić, B. (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 1469-1473 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 503505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza tekstualnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica
(Analysis of Text Features in Slowly Fermented Permanent Sausage)
Autori
Troha, Ferdinand ; Karlović, Sven ; Jezek, Damir ; Mendel Troha, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
2nd International Conference "Vallis Aurea" focus on: Regional Development - Proceedings
/ Katalinić, B. - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 1469-1473
ISBN
978-953-7744-06-9
Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea" focus on: Regional Development
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teksturalna svojstva; trajne kobasice; tvrdoća; elastičnost; adhezivnost
(textural properties; permanent sausages; hardness; elasticity; adhesiveness)
Sažetak
Analizom su obuhvaćene tri kulenove seke, dvije trajne konjske kobasice, jedna trajna kobasica od goveđeg mesa. Razlike u teksturalnim svojstvima posljedica su različitog sirovinskog sastava. Analiza je pokazala prilično dobru homogenost u dobivenim vrijednostima za tvrdoću, elastičnost i rad potreban za žvakanje, kako unutar samih salama, tako i prilikom međusobne usporedbe. Određena odstupanja kao posljedica proizvodnog procesa i samog sastava postoje, te je usporedbom određena najkvalitetnija salama iz aspekta njezine teksture. Boja svih ispitivanih kobasica zadovoljava kriterije potrošača, pri čemu su analizirane razlike u boji kao i da li se čitav spektar nalazi unutar predviđenih granica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija