Pregled bibliografske jedinice broj: 502917
Tovna i klaonička svojstva simentalskih bikova
Tovna i klaonička svojstva simentalskih bikova // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma Zbornik sažetaka / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 232-233 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 502917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tovna i klaonička svojstva simentalskih bikova
(Growth and carcass traits of Simmental bulls)
Autori
Karolyi, Danijel ; Radovčić, Ante ; Salajpal, Krešimir ; Jakopović, Tomislav ; Kiš, Goran ; Đikić, Marija ; Čatipović, Hrvoje ; Jurić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma Zbornik sažetaka
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 232-233
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
govedo; simentalska pasmina; bikovi; tovna svojstva; klaonička svojstva
(cattle; Simmental; bulls; growth traits; carcass traits)
Sažetak
U proizvodnji goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj najzastupljenija je simentalska pasmina goveda, a glavninu proizvodnje čini intenzivni tov bikova do dobi od 24 mjeseca. Cilj ovoga rada bio je ispitati tovna i klaonička svojstva simentalskih bikova iz komercijalnog tova. Istraživanje je provedeno na grlima (n=60) domaćeg podrijetla utovljenim na farmi u Poljanskom lugu (Belje d.d.). Grla su držana slobodno u zajedničkim boksovima na punom podu (2, 8 - 4, 3 m2/grlu). U hranidbi je korišten potpuno izmiješani obrok sastavljen iz silaže zrna i stabljike kukuruza, super-koncentrata i sijena koji je u prosjeku sadržavao 599 g suhe tvari, 76 g sirovih bjelančevina i 4, 59 MJ (NERIT) po kg. Prikupljeni su podaci za dob u danima (d) na početku tova i pri klanju, masu (kg) na početku i završetku tova, masu (toplu) klaonički obrađenog trupa i ocjene razvijenosti mišićnih dijelova (konformacije) trupa i stupnja prekrivenosti trupa masnim tkivom. Dob i masa bikova (srednja vrijednost ± standardna devijacija) iznosile su 215 ± 8 d i 276, 7 ± 15, 0 kg na početku tova i 502 ± 13 d i 621, 2 ± 46, 4 kg pri klanju. Ostvareni apsolutni prirast grla tijekom tova bio je 344, 4 ± 46, 1 kg uz dnevni prirast od 1, 2 ± 0, 2 kg. Masa trupa iznosila je 369, 2 ± 27, 8 kg uz neto dnevni prirast od 736 ± 62 grama i randman od 59, 4 ± 1, 2%. Distribucija trupova u EUROP klase bila je slijedeća: 61, 7% E klasa, 33, 3% U klasa i 5% R klasa. Stupanj prekrivenosti masnim tkivom bio je u pravilu srednji (98, 3% stupanj 3).
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Jurić
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)
Marija Đikić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)