Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502882

Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima


Damjanović Dešić, Sonja; Samaržija, Dubravka; Zamberlin, Šimun; Rončević, Sanda
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 502882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima
(5-hydroxymethylfurfural formation in heat treated fortified milks)

Autori
Damjanović Dešić, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Rončević, Sanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010

Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mlijeko; 5-hidroksimetilfurfural; kinetika
(milk; 5-hydroxymethylfurfural; kinetics)

Sažetak
Posljedica termičke obrade mlijeka stvaranje je mnoštva nepoželjnih spojeva koji nastaju u paralelnim i uzastopnim reakcijama poznatima pod zajedničkim imenom Maillardova reakcija. Jedan od Maillardovim spojeva je 5-hidroksimetilfurfural(HMF). Kako bi se upotpunile nutritivne vrijednosti potrebne ciljanim skupinama potrošaća (djeca, trudnice, starije osobe), mlijeko se može obogatiti vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima. Cilj ovog rada bio je odrediti kinetiku nastajanja HMF i konstante brzina reakcija u termički obrađenu mlijeku obogaćenom vitaminom C, željezom i laktozom. Rezultati istraživanja pokazuju da nastajanje HMF prati kinetiku prvog reda. Utjecaj dodanog vitamina C na brzinu nastajanja HMF veći je od utjecaja dodanog željeza, dok je njihov zajednički utjecaj veći od svakog pojedinačnog. Istovremeni dodatak vitamina C, željeza i laktoze najviše utječe na nastajanje HMF.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Damjanović Dešić, Sonja; Samaržija, Dubravka; Zamberlin, Šimun; Rončević, Sanda
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Damjanović Dešić, S., Samaržija, D., Zamberlin, Š. & Rončević, S. (2010) Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima. U: Volarić, V. (ur.)39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Damjanovi\'{c} De\v{s}i\'{c}, Sonja and Samar\v{z}ija, Dubravka and Zamberlin, \v{S}imun and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {mlijeko, 5-hidroksimetilfurfural, kinetika}, title = {Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termi\v{c}ki obra\djenu mlijeku s aditivima}, keyword = {mlijeko, 5-hidroksimetilfurfural, kinetika}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Damjanovi\'{c} De\v{s}i\'{c}, Sonja and Samar\v{z}ija, Dubravka and Zamberlin, \v{S}imun and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {milk, 5-hydroxymethylfurfural, kinetics}, title = {5-hydroxymethylfurfural formation in heat treated fortified milks}, keyword = {milk, 5-hydroxymethylfurfural, kinetics}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font