Pregled bibliografske jedinice broj: 502882
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 502882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima
(5-hydroxymethylfurfural formation in heat treated fortified milks)
Autori
Damjanović Dešić, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Rončević, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010
Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mlijeko; 5-hidroksimetilfurfural; kinetika
(milk; 5-hydroxymethylfurfural; kinetics)
Sažetak
Posljedica termičke obrade mlijeka stvaranje je mnoštva nepoželjnih spojeva koji nastaju u paralelnim i uzastopnim reakcijama poznatima pod zajedničkim imenom Maillardova reakcija. Jedan od Maillardovim spojeva je 5-hidroksimetilfurfural(HMF). Kako bi se upotpunile nutritivne vrijednosti potrebne ciljanim skupinama potrošaća (djeca, trudnice, starije osobe), mlijeko se može obogatiti vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima. Cilj ovog rada bio je odrediti kinetiku nastajanja HMF i konstante brzina reakcija u termički obrađenu mlijeku obogaćenom vitaminom C, željezom i laktozom. Rezultati istraživanja pokazuju da nastajanje HMF prati kinetiku prvog reda. Utjecaj dodanog vitamina C na brzinu nastajanja HMF veći je od utjecaja dodanog željeza, dok je njihov zajednički utjecaj veći od svakog pojedinačnog. Istovremeni dodatak vitamina C, željeza i laktoze najviše utječe na nastajanje HMF.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanda Rončević
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)
Sonja Damjanović Dešić
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)