Pregled bibliografske jedinice broj: 501869
Konjsko meso i Hippophagia
Konjsko meso i Hippophagia // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 4; 288-293 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 501869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konjsko meso i Hippophagia
(Horse meat and Hippophagia)
Autori
Dobranić, Vesna ; Kadivc, Mirna ; Njari, Bela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10
(2008), 4;
288-293
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
konjsko meso; hippophagia
(horse meat; hippophagia)
Sažetak
Konjsk meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu animalnog podrijetla. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% potreba tržišta. Veći udio vode, proteina i glikogena, te manji udio mast čine ga pogodnijim u ishrani, osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa. Naša zemlja ima dobre pasminske i zemljopisne uvjete za proizvodnju visokovrijednog mesa kopitara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb