Pregled bibliografske jedinice broj: 501735
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 22-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 501735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu
(The effect of subcronic ractopamine application on the chemical composition and residue levels in pork meat)
Autori
Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Milić, Dinka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 1;
22-27
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
raktopamin; anabolički tretman; svinje; kemijski sastav mesa; ostaci u mesu
(ractopamine; anabolic treatment; pigs; chemical composition of meat; residues in meat)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama. Raktopamin je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0, 1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana, u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja, ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb