Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 501735

Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu


Pleadin, Jelka; Vulić, Ana; Perši, Nina; Milić, Dinka
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 22-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 501735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu
(The effect of subcronic ractopamine application on the chemical composition and residue levels in pork meat)

Autori
Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Milić, Dinka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 1; 22-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
raktopamin; anabolički tretman; svinje; kemijski sastav mesa; ostaci u mesu
(ractopamine; anabolic treatment; pigs; chemical composition of meat; residues in meat)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama. Raktopamin je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0, 1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana, u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja, ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Dinka Milić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Vulić, Ana; Perši, Nina; Milić, Dinka
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 22-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pleadin, J., Vulić, A., Perši, N. & Milić, D. (2011) Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (1), 22-27.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Vuli\'{c}, Ana and Per\v{s}i, Nina and Mili\'{c}, Dinka}, year = {2011}, pages = {22-27}, keywords = {raktopamin, anaboli\v{c}ki tretman, svinje, kemijski sastav mesa, ostaci u mesu}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {U\v{c}inak subkroni\v{c}ne primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu}, keyword = {raktopamin, anaboli\v{c}ki tretman, svinje, kemijski sastav mesa, ostaci u mesu} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Vuli\'{c}, Ana and Per\v{s}i, Nina and Mili\'{c}, Dinka}, year = {2011}, pages = {22-27}, keywords = {ractopamine, anabolic treatment, pigs, chemical composition of meat, residues in meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of subcronic ractopamine application on the chemical composition and residue levels in pork meat}, keyword = {ractopamine, anabolic treatment, pigs, chemical composition of meat, residues in meat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font