Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 501164

Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu


Humski, Andrea; Mikulić, Marina
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 40 (2009), 3; 133-139 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 501164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu
(The criteria for hygiene control process in the slaugter-houses - Carcass sampling for microbiological analysis)

Autori
Humski, Andrea ; Mikulić, Marina

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 40 (2009), 3; 133-139

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
subjekt u poslovanju hranom; trupovi; mikrobiološka analiza
(food business operator; carcass; microbiological analysis)

Sažetak
Subjekt u poslovanju s hranom (SPH), provođenjem dobre proizvođačke i higijenske prakse te uvođenjem postupaka temeljenih na HACCP načelima osigurava nadzor nad pojedinom fazom proizvodnje. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti sukladnost kriterija higijene u procesu proizvodnje u odabranoj klaonici junadi i svinja s odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (N.N. 74/2008). Jednom mjesečno izrezivani su uzorci tkiva sa pet svinjskih i pet junećih trupova, svaki na četiri mjesta (but, leđa, trbuh, obrazina), od koje je svako površine 5 cm2. Uzorci tkiva jednog trupa združeni su u ''skupni'' i kao takvi ispitivani na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i broj Enterobacteriacea. Iz dobivenih vrijednosti izračunat je logaritam prosječnih dnevnih vrijednosti. 72% uzorka trupova svinja i 81% pretraženih uzoraka s trupova goveda zadovoljavalo je propisane granične vrijednosti za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, dok je za parametar enterobakterija u obje kategorije trupova zadovoljavalo 72% ispitanih uzoraka. Dobivene vrijednosti upućuju na važnost uvođenja i provođenja načela HACCP sustava u klaonicama, i sustavnog praćenja mikrobioloških parametara da bi se osiguralo smanjenje mikrobiološke kontaminacije unutar procesa proizvodnje higijenski ispravnog konačnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Mikulić (autor)

Avatar Url Andrea Humski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea; Mikulić, Marina
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 40 (2009), 3; 133-139 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Humski, A. & Mikulić, M. (2009) Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 40 (3), 133-139.
@article{article, author = {Humski, Andrea and Mikuli\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {133-139}, keywords = {subjekt u poslovanju hranom, trupovi, mikrobiolo\v{s}ka analiza}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {40}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiolo\v{s}ku analizu}, keyword = {subjekt u poslovanju hranom, trupovi, mikrobiolo\v{s}ka analiza} }
@article{article, author = {Humski, Andrea and Mikuli\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {133-139}, keywords = {food business operator, carcass, microbiological analysis}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {40}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {The criteria for hygiene control process in the slaugter-houses - Carcass sampling for microbiological analysis}, keyword = {food business operator, carcass, microbiological analysis} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font