Pregled bibliografske jedinice broj: 501164
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 40 (2009), 3; 133-139 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 501164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu
(The criteria for hygiene control process in the slaugter-houses - Carcass sampling for microbiological analysis)
Autori
Humski, Andrea ; Mikulić, Marina
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 40
(2009), 3;
133-139
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
subjekt u poslovanju hranom; trupovi; mikrobiološka analiza
(food business operator; carcass; microbiological analysis)
Sažetak
Subjekt u poslovanju s hranom (SPH), provođenjem dobre proizvođačke i higijenske prakse te uvođenjem postupaka temeljenih na HACCP načelima osigurava nadzor nad pojedinom fazom proizvodnje. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti sukladnost kriterija higijene u procesu proizvodnje u odabranoj klaonici junadi i svinja s odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (N.N. 74/2008). Jednom mjesečno izrezivani su uzorci tkiva sa pet svinjskih i pet junećih trupova, svaki na četiri mjesta (but, leđa, trbuh, obrazina), od koje je svako površine 5 cm2. Uzorci tkiva jednog trupa združeni su u ''skupni'' i kao takvi ispitivani na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i broj Enterobacteriacea. Iz dobivenih vrijednosti izračunat je logaritam prosječnih dnevnih vrijednosti. 72% uzorka trupova svinja i 81% pretraženih uzoraka s trupova goveda zadovoljavalo je propisane granične vrijednosti za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, dok je za parametar enterobakterija u obje kategorije trupova zadovoljavalo 72% ispitanih uzoraka. Dobivene vrijednosti upućuju na važnost uvođenja i provođenja načela HACCP sustava u klaonicama, i sustavnog praćenja mikrobioloških parametara da bi se osiguralo smanjenje mikrobiološke kontaminacije unutar procesa proizvodnje higijenski ispravnog konačnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb