Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 501090

Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 1; 28-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 501090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja
(Influence of crude protein level in forage mixtures on pig meat and carcass quality of black Slavonian pigs)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 1; 28-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
razina sirovih proteina ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mesa ; crna slavonska svinja
(crude protein level ; carcass quality ; meat quality ; Black Slavonian Pig)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona, ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0, 01) na smanjenje udjela masnog tkiva (34, 55% : 39, 09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47, 10% : 46, 11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno (p>0, 05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0, 01) veći udio mesa buta (15, 62% : 14, 62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupina B, imalo je značajno (p<0, 05) veći sadržaj sirovih proteina (21, 47% : 20, 93%), vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj vode (70, 62% : 65, 70%), te manji sadržaj sirovih masti (6, 89% : 12, 34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1, 02% : 1, 02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 1; 28-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z., Novoselec, J. & Klarić, I. (2010) Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (1), 28-33.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {28-33}, keywords = {razina sirovih proteina, kvaliteta polovica, kvaliteta mesa, crna slavonska svinja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja}, keyword = {razina sirovih proteina, kvaliteta polovica, kvaliteta mesa, crna slavonska svinja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {28-33}, keywords = {crude protein level, carcass quality, meat quality, Black Slavonian Pig}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of crude protein level in forage mixtures on pig meat and carcass quality of black Slavonian pigs}, keyword = {crude protein level, carcass quality, meat quality, Black Slavonian Pig} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font