Pregled bibliografske jedinice broj: 501090
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 1; 28-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 501090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim
smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih
slavonskih svinja
(Influence of crude protein level in forage
mixtures on pig meat and carcass quality of
black Slavonian pigs)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 1;
28-33
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
razina sirovih proteina ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mesa ; crna slavonska svinja
(crude protein level ; carcass quality ; meat quality ; Black Slavonian Pig)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona, ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0, 01) na smanjenje udjela masnog tkiva (34, 55% : 39, 09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47, 10% : 46, 11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno (p>0, 05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0, 01) veći udio mesa buta (15, 62% : 14, 62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupina B, imalo je značajno (p<0, 05) veći sadržaj sirovih proteina (21, 47% : 20, 93%), vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj vode (70, 62% : 65, 70%), te manji sadržaj sirovih masti (6, 89% : 12, 34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1, 02% : 1, 02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record
- Food Science and Technology Abstracts
- Global Health