Pregled bibliografske jedinice broj: 501025
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog graška u smjesi s pšenicom
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog graška u smjesi s pšenicom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 501025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog graška u smjesi s pšenicom
(Agronomic properties of new winter pea genotypes in mixtures with wheat)
Autori
Kušec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2009
Stranica
25
Mentor
Uher, Darko
Ključne riječi
bakterizacija; soj; kultivar graška; prinos; kakvoća
(inoculated; strain; genotype of pea; yield; quality)
Sažetak
Tijekom godine (2007./2008.) utvrđivana su najvažnija agronomska svojstva novih genotipova ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sa sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica utvrđen je na korijenu kultivara Maksimirskog ranog bakteriziranog sa sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001 (45 kvržica/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 2826 kg/ha (kontrola) do 3349, 5 kg/ha (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26). Ukupno najveći sadržaj sirovih bjelančevina utvrđen je kod kultivara Ozimi Šampion bakteriziranog sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (249, 5 g/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Uher
(mentor)