Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499690

Primjena modificirane atmosfere u pakiranju voća i povrća


Dragović-Uzelac, Verica; Levaj, Branka; Bursać Kovačević, Danijela; Repajić, Maja
Primjena modificirane atmosfere u pakiranju voća i povrća // Zbornik sažetaka, 4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Čuljat, Vanda (ur.).
Rovinj, Hrvatska, 2009. str. 106-106 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 499690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena modificirane atmosfere u pakiranju voća i povrća
(Modified atmosphere in packaging of fruits and vegetables)

Autori
Dragović-Uzelac, Verica ; Levaj, Branka ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka, 4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Čuljat, Vanda - , 2009, 106-106

Skup
4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 04.03.2009. - 06.03.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
modificirana atmosfera; voće i povrće; kvaliteta; pakiranje hrane
(modified atmosphere; fruits and vegetables; quality; food packaging)

Sažetak
Razvojem tehnike pakiranja hrane primjenom MA učinjen je značajan napredak u produženju trajnosti i očuvanju kakvoće, naročito lako pokvarljivih proizvoda, mesa, voća, povrća itd. Voće i povrće nakon branja nastavlja sa procesom disanja ili respiracije, a intenzitet disanja voća i povrća je znatno veći nego kod žitarica i mesa. Stoga je važno pakiranjem voća i povrća usporiti kemijskek procese koji bi mogli dovesti do smanjenja kvaliteta ili mikrobiološke ispravnosti sirovine. Modificirana atmosfera (MA) jedan je od načina konzerviranja hrane kojim se osigurava očuvanje kakvoće proizvoda i produženje trajnosti. Osnovni princip uspostavljanja MA temelji se u promjeni sastava početne atmosfere (78 % dušika, 21 % kisika, 0, 03 % ugljikovog dioksida) u jediničnom pakiranju u kojem se proizvod nalazi i to snižavanjem koncentracije O2 i povećanjem koncentracije CO2 i/ili N2, čime se smanjuje intenzitet disanja sirovine. Smanjenjem intenziteta disanja sirovine smanjuje se metabolička i biokemijska aktivnost (proizvodnja etilena, promjena pektinskih supstanci u staničnim stjenkama što za posljedicu ima mekšanje tkiva itd) u stanicama te iskorištenje kemijskih sastojaka pakiranih sirovina. Ova tehnika uključuje aktivnu ili pasivnu modifikaciju atmosfere koja se generira u pakiranju (različite vrste i/ili kombinacije plastičnih filmova) u kojem se proizvod nalazi. Modificirana atmosfera stvorena kombiniranim postupkom ima prednost pred pasivnom modifikacijom jer se realizira brže (neposredno nakon zatvaranja) pa proizvod nije dugo izložen visokim koncentracijama O2. Primjenom aktivnog načina uspostavljanja MA dodatno se produžava trajnost proizvoda. Ključni faktori odgovorni za produženje trajnosti voća i povrća uključuju: pažljivo branje kako se sirovina ne bi oštetila, branje pri optimalnoj zrelosti, higijenske uvjete, odabir optimalnih koncentracija plinova (CO2, O2, itd), temperature skladištenja, plastične ambalaže itd. Ako se navedeni kriteriji zadovolje, implementacija optimalnih uvjeta skladištenja primjenom pakiranja u MA može biti učinkovita, uz maksimalno očuvanje kvalitete, senzorskih svojstava i produženje trajnosti proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Dragović-Uzelac, Verica; Levaj, Branka; Bursać Kovačević, Danijela; Repajić, Maja
Primjena modificirane atmosfere u pakiranju voća i povrća // Zbornik sažetaka, 4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Čuljat, Vanda (ur.).
Rovinj, Hrvatska, 2009. str. 106-106 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Dragović-Uzelac, V., Levaj, B., Bursać Kovačević, D. & Repajić, M. (2009) Primjena modificirane atmosfere u pakiranju voća i povrća. U: Čuljat, V. (ur.)Zbornik sažetaka, 4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Levaj, Branka and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Repaji\'{c}, Maja}, editor = {\v{C}uljat, V.}, year = {2009}, pages = {106-106}, keywords = {modificirana atmosfera, vo\'{c}e i povr\'{c}e, kvaliteta, pakiranje hrane}, title = {Primjena modificirane atmosfere u pakiranju vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {modificirana atmosfera, vo\'{c}e i povr\'{c}e, kvaliteta, pakiranje hrane}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Levaj, Branka and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Repaji\'{c}, Maja}, editor = {\v{C}uljat, V.}, year = {2009}, pages = {106-106}, keywords = {modified atmosphere, fruits and vegetables, quality, food packaging}, title = {Modified atmosphere in packaging of fruits and vegetables}, keyword = {modified atmosphere, fruits and vegetables, quality, food packaging}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font