Pregled bibliografske jedinice broj: 499553
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 322-323 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 499553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi
(Nitrites and nitrates as precursors of N-nitrosamines in canned liver patties)
Autori
Pavlinić Prokurica, Iva ; Bevardi, Marina ; Marušić, Nives ; Vidaček, Sanja ; Kolarić Kravar, Sanja ; Medić, Helga
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 6;
322-323
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
nitrit; nitrat; N-nitrozamin; pašteta u konzervi
(nitrite; nitrate; N-nitrosamine; canned liver patty)
Sažetak
Nitriti i nitrati se koriste u proizvodnji mesnih prerađevina i imaju važnu ulogu ne samo kao konzervansi već i u formiranju karakteristične crvene boje i specifičnog okusa proizvoda od mesa te inhibiraju rast i razvoj patogene bakterije Clostridium botulinum. Nitrozamini su kancerogeni i toksični spojevi koji mogu nastati u mesu i mesnim proizvodima kao produkt reakcije nitrita s proteinima mesa nakon što se mesu ili mesnim proizvodima dodaju nitriti, odnosno nitrati kao konzervansi. Štetnost nitrozamina dokazana je u mnogim objavljenim znanstvenim radovima tijekom zadnjih 30.-ak godina te je stoga potrebna stalna sustavna kontrola na prisutnost N-nitrozamina, jer meso i mesni proizvodi kao glavni izvor proteina čine veliki udio u prehrani kako odrasle populacije tako i djece. U Republici Hrvatskoj se takva kontrola ne provodi, a isto tako u dosadašnjoj legislativi nisu propisane najviše dopuštene količine za te spojeve (NDK). Identifikacija i kvantifikacija natrij-nitrita i natrij-nitrata rađena je kromatografskom tehnikom visokoučinkovite tekućinske kromatografije (engl. High Performance Liquid Chromatography-HPLC) s DAD detektorom serija 1200 (Agilent), dok su N-nitrozamini određeni praćenjem karakterističnih iona u vezanom sustavu plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC-MS-SIM). Dobiveni rezultati kretali su se u rasponu od 0.0001 mg/kg - 0.0099 mg/kg.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Iva Pavlinić Prokurica
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts