Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499553

Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi


Pavlinić Prokurica, Iva; Bevardi, Marina; Marušić, Nives; Vidaček, Sanja; Kolarić Kravar, Sanja; Medić, Helga
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 322-323 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 499553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi
(Nitrites and nitrates as precursors of N-nitrosamines in canned liver patties)

Autori
Pavlinić Prokurica, Iva ; Bevardi, Marina ; Marušić, Nives ; Vidaček, Sanja ; Kolarić Kravar, Sanja ; Medić, Helga

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 6; 322-323

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
nitrit; nitrat; N-nitrozamin; pašteta u konzervi
(nitrite; nitrate; N-nitrosamine; canned liver patty)

Sažetak
Nitriti i nitrati se koriste u proizvodnji mesnih prerađevina i imaju važnu ulogu ne samo kao konzervansi već i u formiranju karakteristične crvene boje i specifičnog okusa proizvoda od mesa te inhibiraju rast i razvoj patogene bakterije Clostridium botulinum. Nitrozamini su kancerogeni i toksični spojevi koji mogu nastati u mesu i mesnim proizvodima kao produkt reakcije nitrita s proteinima mesa nakon što se mesu ili mesnim proizvodima dodaju nitriti, odnosno nitrati kao konzervansi. Štetnost nitrozamina dokazana je u mnogim objavljenim znanstvenim radovima tijekom zadnjih 30.-ak godina te je stoga potrebna stalna sustavna kontrola na prisutnost N-nitrozamina, jer meso i mesni proizvodi kao glavni izvor proteina čine veliki udio u prehrani kako odrasle populacije tako i djece. U Republici Hrvatskoj se takva kontrola ne provodi, a isto tako u dosadašnjoj legislativi nisu propisane najviše dopuštene količine za te spojeve (NDK). Identifikacija i kvantifikacija natrij-nitrita i natrij-nitrata rađena je kromatografskom tehnikom visokoučinkovite tekućinske kromatografije (engl. High Performance Liquid Chromatography-HPLC) s DAD detektorom serija 1200 (Agilent), dok su N-nitrozamini određeni praćenjem karakterističnih iona u vezanom sustavu plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC-MS-SIM). Dobiveni rezultati kretali su se u rasponu od 0.0001 mg/kg - 0.0099 mg/kg.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Pavlinić Prokurica, Iva; Bevardi, Marina; Marušić, Nives; Vidaček, Sanja; Kolarić Kravar, Sanja; Medić, Helga
Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 322-323 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pavlinić Prokurica, I., Bevardi, M., Marušić, N., Vidaček, S., Kolarić Kravar, S. & Medić, H. (2010) Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u paštetama u konzervi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (6), 322-323.
@article{article, author = {Pavlini\'{c} Prokurica, Iva and Bevardi, Marina and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Vida\v{c}ek, Sanja and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Medi\'{c}, Helga}, year = {2010}, pages = {322-323}, keywords = {nitrit, nitrat, N-nitrozamin, pa\v{s}teta u konzervi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Nitriti i nitrati kao prekursori N-nitrozamina u pa\v{s}tetama u konzervi}, keyword = {nitrit, nitrat, N-nitrozamin, pa\v{s}teta u konzervi} }
@article{article, author = {Pavlini\'{c} Prokurica, Iva and Bevardi, Marina and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Vida\v{c}ek, Sanja and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Medi\'{c}, Helga}, year = {2010}, pages = {322-323}, keywords = {nitrite, nitrate, N-nitrosamine, canned liver patty}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Nitrites and nitrates as precursors of N-nitrosamines in canned liver patties}, keyword = {nitrite, nitrate, N-nitrosamine, canned liver patty} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font