Pregled bibliografske jedinice broj: 499546
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso, 11 (2009), 2; 111-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 499546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica
(The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sasages)
Autori
Medić, Helga ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Šatović, Viktor ; Nežak, Jadranko
Izvornik
Meso (1332-0025) 11
(2009), 2;
111-121
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
starter kultura ; ovitak ; fermentirane kobasice
(starter culture ; casing ; fermented sausages)
Sažetak
Zastupljenost fermentiranih kobasica kao jednog od najsloženijih područja proizvodnje i suvremene znanosti i tehnologije mesa zauzima vidno mjesto. Složenost ove proizvodnje bazira se na činjenici da se fermentirane kobasice proizvode od još biološki aktivnog materijala, kao i sam proces zrenja koji se odvija bez utjecaja visokih temperatura s ciljem dobivanja kvalitetnog proizvoda. U ovom radu prikazan je utjecaj dviju različitih starter kultura mikroorganizama i dva različita umjetna ovitka proizvedena od prirodnog materijala, na proces zrenja i kvalitetu fermentiranih kobasica. Tijekom proizvodnog procesa praćene su mikroklimatske, fizikalno – kemijske i mikrobiološke promjene uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju opravdanost korištenja starter kultura mikroorganizama koje pH vrijednosti proizvoda snižavaju do 5, 2, kao i umjetnog ovitka proizvedenog na prirodnoj osnovi impregniranog umjetnim vlaknima. Primjenom navedenih parametara postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane flore koja doprinosi unapređenju kvalitete, sigurnosti u proizvodnji i higijenskom vođenju procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts