Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499546

Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica


Medić, Helga; Vidaček, Sanja; Marušić, Nives; Šatović, Viktor; Nežak, Jadranko
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso, 11 (2009), 2; 111-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 499546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica
(The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sasages)

Autori
Medić, Helga ; Vidaček, Sanja ; Marušić, Nives ; Šatović, Viktor ; Nežak, Jadranko

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 2; 111-121

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
starter kultura ; ovitak ; fermentirane kobasice
(starter culture ; casing ; fermented sausages)

Sažetak
Zastupljenost fermentiranih kobasica kao jednog od najsloženijih područja proizvodnje i suvremene znanosti i tehnologije mesa zauzima vidno mjesto. Složenost ove proizvodnje bazira se na činjenici da se fermentirane kobasice proizvode od još biološki aktivnog materijala, kao i sam proces zrenja koji se odvija bez utjecaja visokih temperatura s ciljem dobivanja kvalitetnog proizvoda. U ovom radu prikazan je utjecaj dviju različitih starter kultura mikroorganizama i dva različita umjetna ovitka proizvedena od prirodnog materijala, na proces zrenja i kvalitetu fermentiranih kobasica. Tijekom proizvodnog procesa praćene su mikroklimatske, fizikalno – kemijske i mikrobiološke promjene uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju opravdanost korištenja starter kultura mikroorganizama koje pH vrijednosti proizvoda snižavaju do 5, 2, kao i umjetnog ovitka proizvedenog na prirodnoj osnovi impregniranog umjetnim vlaknima. Primjenom navedenih parametara postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane flore koja doprinosi unapređenju kvalitete, sigurnosti u proizvodnji i higijenskom vođenju procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Helga Medić (autor)

Avatar Url Viktor Šatović (autor)

Avatar Url Sanja Vidaček (autor)

Avatar Url Jadranko Nežak (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Medić, Helga; Vidaček, Sanja; Marušić, Nives; Šatović, Viktor; Nežak, Jadranko
Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso, 11 (2009), 2; 111-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Medić, H., Vidaček, S., Marušić, N., Šatović, V. & Nežak, J. (2009) Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica. Meso, 11 (2), 111-121.
@article{article, author = {Medi\'{c}, Helga and Vida\v{c}ek, Sanja and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and \v{S}atovi\'{c}, Viktor and Ne\v{z}ak, Jadranko}, year = {2009}, pages = {111-121}, keywords = {starter kultura, ovitak, fermentirane kobasice}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj ovitaka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica}, keyword = {starter kultura, ovitak, fermentirane kobasice} }
@article{article, author = {Medi\'{c}, Helga and Vida\v{c}ek, Sanja and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and \v{S}atovi\'{c}, Viktor and Ne\v{z}ak, Jadranko}, year = {2009}, pages = {111-121}, keywords = {starter culture, casing, fermented sausages}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sasages}, keyword = {starter culture, casing, fermented sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font