Pregled bibliografske jedinice broj: 499272
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Metali i slitine
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Metali i slitine // Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Metali i slitine / Marinculić, Albert ; Galić, Kata ; Habrun, Boris ; Delaš, Frane ; Vasić-Rački, Đurđa ; Brlek-Gorski, Diana (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 150-169
CROSBI ID: 499272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Metali i slitine
(Contaminants from food contact materials: Metals and alloys)
Autori
Galić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Metali i slitine
Urednik/ci
Marinculić, Albert ; Galić, Kata ; Habrun, Boris ; Delaš, Frane ; Vasić-Rački, Đurđa ; Brlek-Gorski, Diana
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Osijek
Godina
2010
Raspon stranica
150-169
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
ambalaža, kontaminanti, metali, legure
(packaging, contaminants, metals, alloys)
Sažetak
Metali i slitine (legure) dolaze u dodir s hranom uglavnom tijekom proizvodnje (procesna oprema), pripreme (pribor) i čuvanja (metalna ambalaža: limenke, spremnici, aluminijska folija) hrane. Predstavljaju sigurnosnu barijeru između hrane i okoliša. Vrlo često su prekriveni zaštitnim prevlakama koje smanjuju migraciju u hranu. Ukoliko nisu zaštićeni prevlakama migracija metalnih iona u hranu može biti povećana. Pri tome mogu dovesti u opasnost i zdravlje potrošača ukoliko ukupna koncentracija metala prijeđe preporučena ograničenja, ili mogu dovesti do neželjenih organoleptičkih promjena na hrani. Izloženost organizma metalima putem inhalacije ili u kontaktu s kožom nije obuhvaćeno ovim poglavljem već je naglasak stavljen na oralni unos metalnih elemenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kata Galić
(autor)