Pregled bibliografske jedinice broj: 498081
Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline
Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline // Mljekarstvo, 60 (2010), 4; 244-251 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 498081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline
(Aflatoxin M1 in raw milk and binding of aflatoxin by lactic acid bacteria)
Autori
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Čvek, Domagoj ; Lovrić, Nikolina ; Delaš, Frane
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 4;
244-251
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aflatoksin M1; bakterije mliječne kiseline; sirovo mlijeko
(aflatoxin M1; lactic acid bacteria; raw milk)
Sažetak
Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalni je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Stoga se u ovom radu određivao stupanj mikrobiološkog onečišćenja plijesnima te potencijalna prisutnost aflatoksina M1 u 60 uzoraka sirovog mlijeka, nasumično uzetih od individualnih proizvođača iz različitih krajeva kontinentalne Hrvatske. Najčešće izolirani rodovi plijesni bili su Geotrichum (78, 3 %), Aspergillus (32, 4 %) i Penicillium (27, 0 %). Od ukupno 60 istraživanih uzoraka mlijeka u 86, 66 % utvrđena je prisutnost aflatoksina M1, a u 6, 66 % uzoraka količine su bile iznad dozvoljenih granica. Bakterije mliječne kiseline koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda kao starter kulture, mogu imati ulogu u smanjenju količine aflatoksina u hrani i krmivu. U ovom je radu istražena i sposobnost bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), Lactobacillus delbrueckii S1 i Lactobacillus plantarum A1 da vežu aflatoksin M1. Standardni soj L. rhamnosus GG (ATCC 53103) i izolat L. delbrueckii S1 mogu značajno (P<0, 05) vezati AFM1 (>50%) u usporedbi s izolatom L. plantarum A1 koji ga može vezati između 18, 7 do 28, 7 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus